Skrining
Foto: Privatna arhiva/Promo

Ovaj pregled, koji traje samo jedan minut, na niskodoznom skeneru, može da vam spase život. Acibadem Bel Medic je pokrenuo skrining program, sa ciljem da se promene na plućima otkriju što ranije, dok pacijent nema simptome, tako da se možemo nadati povoljnom ishodu lečenja - dugogodišnje preživljavanje može biti 80 - 100%.

Skrining grudnog koša pre svega se radi da biste izašli sa potvrdom da ste zdravi, a ne da ste bolesni. Rezultat preventivnog pregleda može biti potpuno normalan nalaz bez promena u plućima, i tome se svi nadamo. Ali veoma je važno da možemo detektovati promene kada one mogu da se leče i izleče. Ovim skenerom možemo da otkrijemo noduse, takozvane čvoriće, veličine od 2 do 18 mm, koji zahtevaju praćenje i kontrolni skener u roku od 3 do 6 meseci. Takođe, mogu se uočiti promene veličine 10 i više milimetara, koje zahtevaju dodatne dijagnostičke metode kao što su bronhoskopija i biopsija. Acibadem Bel Medic ima niskodozni skener, dakle skener koji zrači manje do 80% od ostalih skenera. Događa se da otkrijemo i visoko sumnjive ili verovatno sigurne promene, koje zahtevaju bronhoskopiju, biopsiju i operativni tretman minimalno invazivnim tehnikama VATS resekcijama, uz maksimalno poštedne intervencije pluća. Ovakvim multidisciplinarnim pristupom Acibadem Bel Medic tima radiologa, pulmologa, grudnih hirurga i onkologa, kojima je dovoljno tri dana da postave dijagnozu i započnu adekvatno lečenje, direktno se smanjuje smrtnost od karcinoma pluća, smanjuje se invalidnost pacijenata, poboljšava kvalitet života.

Rak pluća je najčešći karcinom u Srbiji kod muškaraca, a drugi najčešći karcinom, posle raka dojke, kod žena. Od njega je u Srbiji 2020. godine obolelo preko 8.000 ljudi, a umrlo preko 7.000. U 90% slučajeva oboleli su pušači, ali su pod povećanim rizikom i oboleli od hronične opstruktivne bolesti pluća i hroničnog bronhitisa.

Preventivno skenersko snimanje grudnog koša

Promo

 

Skrining program grudnog koša je dizajniran po svetskim i evropskim preporukama i prvenstveno je namenjen osobama koje su starije od 50 godina, a puše kutiju cigareta dnevno 20 godina i duže, osobama koje su ostavile cigarete pre manje od 15 godina, zatim svima koji u porodici imaju nekoga ko je bolovao od karcinoma pluća, kao i svima koji su preležali COVID upalu pluća.

S obzirom na to da Srbija, uz Albaniju, zauzima drugo mesto po učestalosti karcinoma pluća, postoji mišljenje da bi granicu trebalo pomeriti na 40 godina. U starosnoj grupi od 40 do 50 godina otkriva se preko 20% pacijenata obolelih od raka pluća u odmaklim stadijumima. Ova statistika još nije zvanična, još nisu objavljene preporuke da se sa skrinigom počne ranije, ali praksa pokazuje da treba razmišljati u tom pravcu.

Cilj Acibadem Bel Medic skrining programa grudnog koša jeste pre svega rano otkrivanje tumora pluća (dok još nema simptoma), dijagnostika uznapredovale hronične opstruktivnebolesti pluća (HOBP) i emfizema pluća, kao i praćenje pacijenata koji su tokom COVID infekcije imali zapaljenje pluća. Međutim, na niskodoznom skeneru možemo da detektujemo i promene na koronarnim arterijama koje mogu da sugerišu na rizik od koronarne okluzivne bolesti.

Otkrivanje kardiovaskularnih bolesti kod asimptomatskih bolesnika omogućava dalje kardiološko praćenje i ispitivanje, čime bi se sprečila pojava akutnog infarkta miokarda i ostalih kardioloških bolesti vezanih za koronarnu cirkulaciju. Ovo je jako važno kada se ima u vidu da u Srbiji od bolesti srca godišnje oboli oko 20.000 ljudi.

Kada govorimo o hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća, rano otkrivanje i lečenje može dovesti do zaustavljanja bolesti i smanjenja invalidnosti i smrti.

Kada se tumor pluća rano otkrije, operacija, u kombinaciji sa novim neoperativnim onkološkim terapijama, ima najveće šanse za uspeh. Kada se karcinom otkrije u fazi kada daje simptome, bitka je najčešće izgubljena.

Svaki karcinom je izlečiv ako se dovoljno rano dijagnostikuje. Acibadem Bel Medic ima novi skener koji je upravo takav da ima mogućnost da daje pouzdane snimke i sa malim dozama zračenja (do 80% nižim), koje su u odnosu na druge skenere i do deset puta manje. Snimanje se radi bez kontrasta i otkriva četiri bolesti. Gotovo bez štetnog efekta moguće je rano otkrivanje i redovno praćenje promena koje direktno utiču na dužinu i kvalitet života.

Skrining grudnog koša se radi se u Acibadem Bel Medic-u na Slaviji, Knjeginje Zorke 7. Pregled košta 8.000 dinara. Zakazivanje na telefon 065 309 1000 ili preko društvenih mreža.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading