OPTIMISTIČNI SU Lajčak i Eskobar veruju u nastavak pregovora i poboljašnje odnosa Beograda i Prištine
Tanjug/Strahinja Aćimović

Lajčak je na početku konferencije rekao koliko puta je do sada posetio Beograd. On je naveo da se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, Ivicom Dačićem...

VUČIĆ I SI ĐINPING SE SASTAJU U PEKINGU Počinju Zimske olimpijske igre, predsednik Srbije na otvaranju - Alo.rs

- Drago mi je što sam ponovo u Beogradu. Ovo je moja prva poseta ove godine. SAD i EU imaju dugogodišnju zajedničku istoriju kada je reč o Balkanu. Pozdravljamo posvećenost Srbije dijalogu. Želimo da vidimo brz napredak u normalizaciji odnosa. Jasno smo rekli da sve što je dogovoreno u prošlosti mora da se sporvede. To se odnosi na obe strane u dijalogu. Put Beograda i Prištine je u Evorpskoj uniji i treba se posvetiti ekonomskim pitanjima i ekonomskom razvoju - rekao je Lajčak i dodao da je takođe imao razgovore sa civilnim društvom.

Posle obraćanja Lajčaka, novinarima se obratio Eskobar koji je rekao da je prvi put u Beogradu.

- Milism da je bitno što sam u Beogradu. Ova poseta odražava jedinstvo SAD i EU u verovanju da bi Balkan morao da bude deo evropske zajednice. Mi nismo deo ovog dijaloga, ali smo spremni da pomognemo na svaki način - rekao je Eskobar i dodao da podržavaju dijalog Beograda i Prištine.

I predsednik Vučić i Aljbin Kurti izrazili su spremnost da dođu u Brisel kada budu pozvani, rekao je Lajčak i najavio da je u proteklih par meseci rađeno na pripremi narednog susreta.

- Vi to možda niste videli, ali se na tome aktivno radi. Pitanje je "kada" a ne "da li" će se sastanak u Briselu desiti. Mi ništa ne namećemo, ne možemo da nateramo nekog da se vrati za pretgovarački sto. To moraju da učine obe strane, same - dodao je.

Kaže da obe strane u dijalogu znaju šta je spisak obaveza koje nisu postigli i da se o tome redovno izveštava EU.

- Američko stanovište je da se o ZSO mora razgovarati i da se to mora ispuniti. Kako, mi ne možemo znati, to je na Beogradu i Prištini - dodao je Eskobar i naglasio da su SAD spremne da pomognu, kad do dogovora dođe.

- Mi verujemo da ljudi moraju imati prava da učestvuju u demokratskim procesima. Treba postići koncenzus o modalitetima - rekao je Miroslav Lajčak.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading