krpelji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako dolazi lepo vreme, sve više vremena provodimo napolju, uživajući u prirodi sa našim ljubimcima. Ali, topliji meseci donose i povećan rizik od parazita, od komaraca do krpelja, koji mogu biti veoma opasni za naše četvoronožne prijatelje. Krpelji ne samo da mogu preneti razne bolesti, već mogu uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme. Evo nekoliko korisnih saveta kako da zaštitite vašeg ljubimca od ovih napasnika.

Izbegavanje opasnih terena

Krpelji se najčešće nalaze u visokoj travi, žbunju i šumama. Kada šetate svog psa, trudite se da izbegavate ove terene, posebno u toplijim mesecima kada su krpelji najaktivniji. Ako volite da istražujete šumske staze sa svojim ljubimcem, držite ga na povocu kako biste ga lakše kontrolisali.

Redovno pregledanje

Nakon svake šetnje, temeljno pregledajte svog ljubimca za krpeljima. Pogledajte ispod krzna, proverite uši, između šapa i oko vrata. Što pre uočite krpelja, to je manji rizik od prenosa bolesti. Ako pronađete krpelja, uklonite ga pincetom što bliže koži, vodeći računa da ne ostavite deo tela krpelja unutar kože.

Zaštitna sredstava

Postoje različiti proizvodi za zaštitu vašeg ljubimca od krpelja, uključujući ovratnike, sprejeve, kapi i tablete. Konsultujte se s veterinarom koji će vam preporučiti najbolju opciju. Redovna primena ovih sredstava može smanjiti rizik od infekcije krpeljima.

Značaj veterinarskih pregleda

Redovni veterinarski pregledi su ključni za rano otkrivanje i lečenje zdravstvenih problema. Veterinar može preporučiti najefikasnije metode prevencije za vašeg ljubimca, u zavisnosti od njegovog zdravlja, starosti i načina života.

Pravilnom prevencijom i odgovornim ponašanjem, možete uživati u lepom vremenu sa vašim ljubimcem bez brige o opasnostima koje krpelji predstavljaju. Vaš ljubimac zaslužuje da bude siguran i zdrav, a vaša pažnja i briga mogu mu to omogućiti. S.Ćorić

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading