SLEDE RESTRIKCIJE: Jutjub uklanja oglase koji se tiču kockanja i izbornih procesa!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Jutjub neće više dozvoljavati da se pojedini tipovi oglasa pojavljuju na vrhu njihove naslovne stranice. To uključuje oglase koji se tiču izbornih procesa, kao i oglase povezane sa kockanjem, alkoholom i lekovima. Politički oglasi (osim oglasa za izbore) neće biti automatski blokirani na toj poziciji, već će se donositi odluka za svaki pojedinačni oglas. Ova nova pravila su stupila na snagu u ponedeljak.

Naslovna stranica Jutjub -a je jedna od najposećenijih stranica na Internetu, a pozicija na vrhu je najbolja i najuočljivija za prikaz oglasa. Inače, Google je pauzirao prikaz svih političkih oglasa dan nakon američkih izbora, a odluka je ponovljena i nakon pokušaja pobune na Capitol Hill-u, tokom januara ove godine. Ovo je još jedna promena na naslovnoj stranici, nakon one koja je dovela do promene sa dnevnog zakupa, na prikaz prema afinitetima korisnika. Naime, samo jedan dan pre nego što je odluka stupila na snagu, a pred same američke izbore, Donald Tramp je zakupio ovu poziciju na Jutjub -u na nekoliko dana, što je i iniciralo tu promenu.

Ova promena politike prikaza oglasa je samo još jedan u nizu pokušaja Google-a da napravi balans u svojoj politici prihvatanja ili odbijanja sadržaja u oglasima. Do ove promene odbijani su oglasi koji su podsticali govor mržnje, političke dezinformacije i teorije zavere povezane sa COVID-19 pandemijom, a sada je lista proširena i na druge teme.

Inače, Jutjub je od oglasa u prvom kvartalu 2021. godine ostvario prihod od 6 milijardi dolara, što je povećanje od 50 procenata u odnosu na isti period prethodne godine.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading