Humanoidni robot stvara jezive autoportrete: "Trebalo bi da se zabrinemo za našu budućnost"
Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

 

Ovo nije prvi robotski autoportreti na svetu, koje je naslikao robot nazvan Ai-Da, predstavljeni su na novoj umetničkoj izložbi u Londonu. Iznenađujuće tačne slike dovode u pitanje ulogu veštačke inteligencije (AI) u ljudskom društvu i osporavaju ideju da je umetnost isključivo ljudska osobina, prema njenim tvorcima. 

Ai-Da je android umetnik u prirodnoj veličini koji pokreće AI - računarski algoritmi koji oponašaju inteligenciju ljudi - koji može da slika, vaja, gestikulira, trepće i govori. Ai-Da je dizajniran da izgleda i ponaša se kao ljudska žena sa ženskim glasom.

Autoportret koji je robot Sofija nacrtala prodat je za gotovo 700.000 američkih dolara

Glava i trup izgledaju kao kod manekenke i nosi razne haljine i perike, iako je par izloženih mehaničkih ruku odaje kao robotizovanu. Tim programera, robotičara, umetničkih stručnjaka i psihologa sa Univerziteta Okford i Univerziteta Lids u Engleskoj proveo je dve godine, od 2017. do 2019. godine, razvijajući android. Nazvana je po Adi Lovelace, pionirskoj engleskoj matematičarki koja se smatra jednim od prvih računarskih programera. 

Nekada su se rad Ai-Da sastojali od apstraktnih slika zasnovanih na složenim matematičkim modelima, a njena prva izložba prikupila je preko milion dolara prodaje umetničkih dela, navodi Artnet . Čak je održala i svoj vlastiti TEDk razgovor . Ali sada je Ai-Da stvorila, kako se veruje, prve autoportrete koje je napravila mašina. Tri od ovih robotskih selfija postavljena su u Muzeju dizajna 18. maja na izložbi pod nazivom „ Ai-Da: Portret robota “, koja je besplatna za javnost i biće izložena do 29. avgusta. 

„Ove slike treba da uznemire“, rekao je Aidan Meller, vlasnik galerije iza stvaranja Ai-Da, za The Guardian. "Oni treba da pokrenu pitanja kuda idemo. Koja je naša ljudska uloga ako se toliko toga može preslikati kroz tehnologiju?"

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading