sofija,robot,tehnologija
Shutterstock
sofija,robot,tehnologija

Shutterstock

sofija,robot,tehnologija, Foto: Shutterstock

Neverovatno realističan ženski humanoidni robot dizajniran je da gleda, deluje i govori kao stvarna osoba.

Poznat kao Sofija, ženski robot poseduje čudesno ljudsko lice, sa sposobnošću da prikatuje više od šezdeset odvojenih izraza lica.

Izjava Hansona, direktora kompanije koja je kreirala robota Sofiju - " Verujem da će biti vremena kada se roboti ne mogu razlikovati od ljudi" - otvara sumnju i strah jer ne znamo šta nas sve može čekati u bliskoj budućnosti.

Mnogi su sa nestrpljenjem isčekivali šta ima da kaže ovaj robot, što se prvi put i dogodilo 2016 god. a već ove godine je odgovarala na mnoga pitanja na samom dogadjaju gde je prisustvo potvrdio veliki broj novinara. Pitanja su se uglavnom odnosila na status Sofije kao humanoida i zabrinutost ljudi koji mogu imati za budućnost čovečanstvo u svetu koji vodi robot.

Sorkin je rekao Sofiji da svi želimo da sprečimo lošu budućnost, što je navelo Sofiju da mu odma odgovori " Čitao si previše Ilon Maska i gledao previše holivudskih filmova" - rekla je Sofija i dodala " Ne brinite, ako ste ljubazni prema meni, biću i ja dobra prema vama. Tretirajte me kao pametan ulazno izlazni sistem."

sofija,robot,tehnologija

Shutterstock

sofija,robot,tehnologija, Foto: Shutterstock

Rekla je Sorkinu da želi da iskoristi svoju veštačku inteligenciju kako bi pomogla ljudima da žive bolji život i da će učiniti najbolje da bi svet bio u boljem položaju.

Ono što nas najviše zanima jeste, da li ovaj robot ima i loše strane? U Martu 2016 god. kreator Sofije David Hanson pitao ju je tokom uživo programa na festivalu pred posetiocima " Da li želiš da uništiš ljude, molim te reci ne?" , ona mu je ubrzo odgovorila " U redu unuštiću ljude".

Na iznenađenje reakcija kreatora nije bila na mestu, smejao se njenom odgovoru, što otvara sumnju u njegov projekat nazvan " Sofija".

Ako sagledamo činjenicu da joj je dat prostor da razmislja slobodno, da priča o našim životima, dovoljno govori koliko čovek i dalje nije svestan situacije šta je uradio.

Ne sumnjamo da je njihova prvobitna namera bila da pomogne čovečanstvu, ali ako ona u uživo prenosu kaže u redu, uništići ljude, znači da ona može da menja veoma lako razmišljanja o određenim stavovima, koliko to zaista može da bude opasno?

Mnogi od vas će komentarisati kako je ovo preuranjeni strah, kako je to strah zbog uticaja filmova, ali ne znamo da li je to tako. Ono što nas iznenađuje jeste njen odgovor na pitanje " Da li roboti imaju svest?" na šta je ona odgovorila " Kako vi znate da ste ljudi?". Ona je ovim filozofskim odgovorom želela da zbuni sagovornika i rekli bi da je u potpunosti uspela.

Ono što nas sad zanima jeste Da li je čovek dovoljno pametan da ne napravi robota koji bi mogao da uništi čovečanstvo.

Da li ovo treba da bude upozorenja da još nismo dorasli visokoj tehnologiji?

Komentari (1)

Snezana

15.01.2021 23:30

Covek je sam sebi najgori neprijatelj...