TATJANA MACURA, KOPREDSEDNICA STRANKE MODERNE SRBIJE, ZA ALO! OTKRILA: U kafani pevam na sav glas, čaše ne razbijam!
Tatjana Macura - Privatna arhiva

Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije i predsednica Udruženja „Mame su zakon“, u intervjuu za Alo! otkrila je da je u politiku ušla slučajno početkom 2014. godine.

- Ušla sam na poziv bivšeg ministra privrede, koji je baš tih dana izašao ili je bio izbačen iz vlade. Postoje različita tumačenja tog događaja i danas nisam sigurna šta je tačno, a nije previše ni važno. Bila sam u privatnom poslu i ideja drugačijeg obračuna poreza i stavljanje male privrede u prvi plan kao stuba države učinila mi se veoma bliskom. Pored toga, priča o pravnoj državi i o poštovanju ljudskih prava, posebno ugroženih kategorija, bila je moja vizija idealne male balkanske države na koju se druge male balkanske države mogu ugledati - Srbija da bude kao Švedska na Balkanu. Ta je organizacija u međuvremenu potpuno skrenula sa tog koloseka, ali mi je posebno drago da je nas nekoliko prvoboraca još uvek okupljeno oko tih ideja.

Da li ste imali podršku najbližih?

- U početku je ta podrška bila rezervisana, a kako i ne bi bila - niko svesno ne želi da mu najbliži ulaze u političko blato. Međutim, kada se preguraju prve takve krize, posle bude lakše i iskristališe se smisao. U mom slučaju to su recimo izmene nekih važnih zakona koje uređuju status trudnica i porodilja, kao i predstavljanje drugačije političke kulture, pa je taj smisao jasan ne samo meni, već i mojoj najbližoj okolini. Danas imam punu podršku najbližih.

Bili ste često i na meti napada, kako od političkih protivnika, tako i od medija, kako je vaša porodica reagovala na sve to?

- Nikada se ne naviknete u potpunosti na te stvari, ali vremenom one postaju sve beznačajnije. Ima nekoliko situacija koje su meni, mojoj deci i suprugu teško pale, ali smo ih pregurali.

TATJANA MACURA, KOPREDSEDNICA STRANKE MODERNE SRBIJE, ZA ALO! OTKRILA: U kafani pevam na sav glas, čaše ne razbijam!

Tatjana Macura - Alo! - Dejan Briza

 

Bavite se i biznisom, kako sve to postižete?

- Na prvi pogled lako, ali je to samo zato što suprug mnogo toga preuzima na sebe. Da je drugačije, ne znam da li bih ostala u politici jer privatni posao jednostavno ne trpi toliko odsustvo. Nije neistina kada čujete da privatnici nemaju radno vreme, nemaju vikend, da nemaju godišnji odmor i da je potrebna apsolutna posećenost da bi posao od kojeg nekoliko porodica živi opstao. Njegova velika žrtva jeste upravo to, a razumevanje za ono što svako od nas dodatno želi da radi nikada nam nije bilo upitno.

Imate li vremena za druženje sa prijateljicama?

- Imam. Istini za volju, moje dve najbolje prijateljice danas žive van Srbije - jedna u Nemačkoj, druga u Americi, ali uprkos tolikoj udaljenosti, u kontaktu smo. Sa prijateljima koji su ovde u kontaktu sam gotovo svakodnevno.

Suprug i ja smo zajedno išli u vrtić

Na društvenim mrežama često postavljate i zajedničke slike sa suprugom, kako ste upoznali?

- Znamo se ceo život. U istoj smo ulici odrasli, išli smo u isti vrtić i osnovnu školu… Nekoliko godina kasnije smo se zbližili, a ubrzo i venčali.

Imate dve ćerke, šta ih savetujete?

- Da uče, da čuvaju sebe i fizički i psihički, da nije neophodno da se po svaku cenu uklope u većinu jer nije sve što većina radi ispravno, da poštuju različitosti, da budu samostalne, da prihvate sebe i sve svoje vrline i mane, da razvijaju empatiju.

TATJANA MACURA, KOPREDSEDNICA STRANKE MODERNE SRBIJE, ZA ALO! OTKRILA: U kafani pevam na sav glas, čaše ne razbijam!

Tatjana Macura - Alo! - Dejan Briza

 

Umete li da kuvate i šta najbolje pravite?

- Volim da kuvam i rekla bih da mi taj posao ide od ruke. Porodica nije previše izbirljiva, tako da mogu i da isprobavam nove recepte ili da eksperimentišem. Supu uvek imam spremnu i svi koji dolaze u naš dom to znaju. Slatkiše pravim kada moram, ali ne volim.

Plašite li se starosti i šta mislite o estetskoj hirurgiji?

- Ne plašim se starosti. Često za sebe kažem da odavno živim penzionerski život - uživam u kući ili kratkim izletima sa porodicom i prijateljima. O estetskoj hirurgiji ne mislim ništa loše i dobro je da je danas sve dostupnija onima koji iz bilo kog razloga osećaju nesigurnost. Sama sam kukavica, plašim se bola i verovatno se nikad ne bih usudila na veće zahvate, ali za manje korekcije u smislu nege lice i tela - zašto da ne. Neke i sad praktikujem.

Kada smo kod izgleda, kako održavate liniju, da li trenirate?

- Zbog povrede kolena pre četiri godine danas ne treniram svakodnevno kao što sam do tad činila. Imam sobni bicikl i to je trenutno jedino što praktikujem svakodnevno. Planiram da se aktiviram, nedostaju mi treninzi kao svakodnevni ritual za otklanjanje ili umanjenje stresa.

Gledali ste film „Toma“, bili ste oduševljeni, da li u kafani nekad lomite čaše i koju pesmu naručujete?

- Da, „Toma“ je ostavio snažan utisak na one koji vole kafanu, neposredni kontakt sa muzikom i na one koji vole ljude, koji su emotivni i empatični - a to znači i na mene. Ne lomim čaše, ali pevam iz sveg glasa. U kafani naručujem svašta - od Džejeve „Nedelje“, preko Silvane i sevdalinki, pa do Tominih pesama. Ako bih morala samo jednu pesmu da izdvojim, bila bi to „Emina“ koju danas najlepše izvodi Amira Medunjanin.

Smejem se uz dogodovštine moje dece

Kada ste ove godine plakali, a kada ste se smejali?

- Plakala sam poslednji put nakon pročitane vesti da je otac ubio svoje troje dece nakon razvoda od njihove majke. Inače me jako potresaju sve te užasne vesti za koje mislim da su se mogle izbeći aktivnijim zalaganjem društva. Smejem se često, uz neke ljude više, uz neke manje, a najčešće se smejem uz dogodovštine svoje divne dece.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading