PETKOVIĆ SA HILOM: Srbija će nastaviti da traga za kompromisnim rešenjem
Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno informisao o razgovorima Beograda i Prištine, koji su održani u četvrtak, u Briselu i nastojanjima Beograda da se kroz dijalog smire tenzije i pronađe održivo rešenje na terenu.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, Petković je tokom sastanka istakao da je Beograd i ovog puta pokazao da želi nastavak dijaloga i uspostavljanje normalizacije odnosa sa Prištinom, što bi bio preduslov mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta države Srbije, ali i celog regiona Zapadnog Balkana.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

 

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je naglasio da je delegacija Beograda pokazala maksimalnu odgovornost i sve vreme insistirala na očuvanju mira i bezbednosti građana u pokrajini i da je u tom svetlu ponudila kompromisna rešenja, koja je prištinska delegacija odbila. 

"Priština je u Brisel došla sa idejom o nekakvom generalnom sporazumu u šest tačaka, sa posebnim insistiranjem na međusobnom priznanju, plaćanju navodne odštete od strane Beograda i ponovnom preispitivanju svih prethodno dogovorenih sporazuma, što jasno pokazuje da prištinski političari imaju samo dva cilja, ukidanje države Srbije na teritoriji Кosova i Metohije i proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta", upozorio je direktor Petar Petković.

Kako je navedeno u saopštenju, Petković je izrazio bojazan da će insistiranje Prištine da za deset dana primeni odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, dovesti do daljeg podizanja tenzija i do pojačanih provokacija i pritisaka na Srbe. 

"Zato je od suštinskog značaja da svi relevantni međunarodni faktori shvate ozbiljnost situacije u kojoj se trenutno nalazimo i razumeju da jednostrane akcije Prištine po navedenim pitanjima mogu ugroziti bezbednosnu situaciju na Кosovu i Metohiji", naveo je Petković. 

Petković je naglasio da bi formiranje Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, a što prištinska strana odbija da ispuni više od devet godina, bio neophodan korak u dobrom smeru i ključ za rešavanje mnogih problema u pokrajini. 

"Srbija će nastaviti da u narednih deset dana traga za kompromisnim rešenjima, ali će isto tako ostati odlučna da zaštiti bezbednost srpskog naroda na Кosovu i Metohiji i da ga sačuva od pogroma i progona, zaključio je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.

Na kraju razgovora, direktor Petar Petković zahvalio je američkom ambasadoru na razumevanju za položaj srpskog naroda u pokrajini, ali i na prepoznavanju da je srpska deledgacija na razgore u Briselu došla spremna da pregovora, da dođe do kompromisa i pronađe put napred, navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

 

Petković: Perfidnom zamenom teza bi da izjednači nasilnika i žrtvu - Alo.rs

Petković: Trajković sa podrške Kurtiju prešla na NATO, samo nikad podrška Srbima! - Alo.rs

 

Komentari (0)

Loading