PROGON I NASILJE NAD SRBIMA NE PRESTAJU Obijeno 11 kuća sagrađenih za povratnike na Kosovo i Metohiju (FOTO, VIDEO)
Kosovo online

U zaseoku Ćeranovica kod Klobukara u opštini Novo Brdo proteklih dana obijeno je jedanaset kuća, sagrađenih za srpske povratnike, koji su se u ovo mesto vratili 2009. godine, ali su zbog teških uslova život napustili selo.

PROGON I NASILJE NAD SRBIMA NE PRESTAJU Obijeno 11 kuća sagrađenih za povratnike na Kosovo i Metohiju (FOTO, VIDEO)

Kosovo online

 

Kuće prazne, polupana stakla na prozorima, razbijena vrata, ostaci sena i izmeta stoke u kućama, dvorišta zarasla u korov, tako danas izgleda zaseok Ćeranovica.

Dočekuje nas Sreten Stoiljković koji povremeno obilazi svoju kuću i imanje. Zbog posla je nastanjen u Kragujevcu. Njegova kuća je često meta vandala.

"Otišao sam u Srbiju, jer sam morao, ali želja moja od prvog dana je da se ovde vratim. Samo da se neki minimalni uslovi, ekonomski, za posao, i sugurnost obezbede. Ja sam tamo u Kragujevcu vazduh, meni je ovde srce, duša, telo, sada kad odem tamo meni je kao da sam krenuo na vešanje, a kada ovamo ja letim", priča Stoiljković.

Stoiljković navodi da bi većina meštana želela da se vrati, ali pre svega treba da se obezbede normalni uslovi za život.

"Većina želi da se vrati, ali prvo sigrunost da se obezbedi, policija da dolazi češće, ranije je dolazio i Kfor", kazao je Stoiljković i dodao da nemaju problema sa komšijama Albancima, ali da nakon obijanja kuća treba policija treba da pruži neku sigurnost ljudima.

Njegova majka Živka ima želju da joj se napravi kuća u Jasenoviku gde je rođena i da tamo živi.   

"Morali smo da odemo, ali duša nam je ostala ovde. Ali vidite šta se radi, mislila sam da će dobiti posao, ali niko ni posao nije obezbedio, već trinaesta godna. Ja sam u godinama, on je za to da porodicu ovde da stvara", kaže ona.

Iako su pljačke učestale, a počinioci nisu pronađeni, Živka kaže da će i dalje da dolaze.

"I dalje ostajem pri tome da ostanemo ovde, sredićemo sve, nije nam prvi put, a oni nek rade i dalje svoj posao, na muci se poznaju junaci, što te ne dotuče to te ojača", kaže Živka.

Osamdesetdevetogodišnja baka Jelica Đokić nekada je živela u Jasenoviku, a sada  u Smederevu, povremeno dolazi u rodni kraj sa unukom Sretenom.

"Kada sam prošli put došla našla sam prozor razbijen, našla sam najlon, sada sam opet našla lom, porušeno. Podržavam ih koliko je to moguće da ostanu ovde, ali vidite šta se sve dešava, ovo se ne dešava za volju već iz nečijih interesa. Želja mi je da ovde živi moj unuk, da imaju srećan život, moj život je prošao, a kada vidim ove krađe, nije mi prijatno, kada vidim da su oni potrešeni, ali ne mogu ništa da promenim to treba neko drugi", priča starica Jelica.

U zaseoku Ćeranovica za Srbe povratnike sagrađeno je 20 kuća. Samo nekoliko porodica obilazi svoje domove i imanje.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading