Želite da nabavite psa? Treba da znate da ove rase važe za najzdravije
Foto: Shutterstock

Kao i kod ljudi, zdravlje pasa zavisi od niza faktora kao što su genetika, ishrana, način života i briga. Navodimo neke od rasa pasa koje se smatraju najzdravijim:

Australijski ovčar

Ovo je rasa poznata po svojoj izdržljivosti i odličnom stanju. Australijski ovčari obično nisu skloni naslednim bolestima i takođe su veoma aktivni psi koji zahtevaju mnogo vežbanja.

Basenji

Ovi mali i energični psi su poznati po svojoj izdržljivosti i otpornosti. Basenji su jedna od rasa sa najnižom učestalošću naslednih bolesti.

Bernski planinski pas

Ovo je rasa poznata po svom dobrom zdravlju i dugovečnosti. Bernski planinski psi imaju nisku učestalost genetskih bolesti i imaju tendenciju da žive duže od drugih velikih rasa.

Zlatni retriver

Pored prijatne prirode, zlatni retriver je rasa poznata po dobrom zdravlju. Zlatni retriveri imaju nisku učestalost genetskih bolesti i obično žive do 12 godina ili više. 

Pudlica

Ovo je inteligentna i aktivna rasa poznata po dugovečnosti i maloj učestalosti naslednih bolesti. Pudlice takođe imaju vrlo malu sklonost ka alergijama, što ih čini dobrom opcijom za ljude koji pate od alergija na pseću dlaku.

Važno je zapamtiti da nijedna rasa nije potpuno imuna na zdravstvene probleme, pa je važno pažljivo odabrati svog psa i pružiti mu kvalitetnu negu i pažnju kako bi se smanjila mogućnost razvoja bolesti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading