Delotvorne metode: Tri načina za lakše davanje lekova psu
Foto: Shutterstock

Iako postoje razni lekovi koji sami po sebi već imaju ukus na primer piletine, pa je psu primamljivije da ga sam uzme, većina lekova nema takvo svojstvo.

Tada treba da budete mudri i iskoristite neke od sledećih metoda:

Stavljanje direktno u usta

Jednom rukom nežno uhvati njušku odozgo, pazeći da ne staviš pseće usne ili svoje prste ispod zuba.

Lagano nagni psu glavu unazad, oslobađajući donju vilicu. Drži lek čvrsto, između kažiprsta i palca i koristi preostale prste ili donju vilicu ruke, da lagano otvoriš vilicu. 

Stavi pilulu što je više moguće u usta, s ciljem da je spustiš na zadnju trećinu jezika. Odmah zatvori usta, držeći vilicu zatvorenom rukom, dok mu lagano duvaš u nos ili trljaš grlo, kako bi mu pomogao/la da se pilula lako spusti.

Međutim, ova metoda nije uvek delotvorna iz sledećih razloga:

  • Može biti zastrašujuće za psa
  • Može potencijalno prouzrokovati povredu tokom borbe
  • Može stvoriti strah i nepoverenje

Zbog toga ne bi bilo loše da probate i druge načine:

Sakrivanje lekova u omiljenoj poslastici

Ovo je nesumnjivo najlakši i najuspešniji metod, koji prolazi i kod onih koji su najizbirljiviji, jer čak i oni imaju nešto što vole. Premaži tabletu kikiriki puterom, ubaci je u grčki jogurt ili zavij u parče mesa. Kod halapljivih pasa prolazi sigurno, a evo šta možete pokušati za one lukavije, koji je ipak pronađu:

Izmrvite pilulu dok ne postane praškasta, pa je umešajte u neku poslasticu (kikiriki puter, grčki jogurt...), vodeći računa da pojede baš sve, kako bi dobio punu dozu leka.

Trik sa lažnom hranom

Ako pas gleda kako kuvate ručak, očajnički se nadajući da će komadić pasti na pod, možete da pokušate da ga prevarite, tako što ćete gurnuti tabletu sa pulta.

Prvo mu par puta stvarno bacite nešto od hrane, čisto da ne bude odmah tableta. Ako mu samo jednom date tako, on će stajati pored vas, dokle god ne završite ručak, nadajući se da će dobiti još nešto.

Za potpuni efekat, pilulu premažite nekom namirnicom, kako bi povukla miris, a pas će je sigurno pojesti, navode na jednoj Instagram stranici koja se bavi deljenjem raznih saveta vezanih za ljubimce.

Komentari (0)

Loading