SVUDA ZABADA NJUŠKICU Vaš ljubimac tačno može da oseti da li ste bili kod nekog drugog psa
Foto: Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali šta se zaista dešava s psom kada se vratite od prijatelja koji takođe ima pse, a vaš krzneni prijatelj počne da vas njuši kao blesav, piše magazin "Pas".

SVUDA ZABADA NJUŠKICU Vaš ljubimac tačno može da oseti da li ste bili kod nekog drugog psa

Foto: Shutterstock

 

SUPEROSETLJIVO ČULO

Psi komuniciraju prvenstveno mirisom. Imaju univerzalno čulo mirisa koje mi nemamo, što im omogućava da osete emocije onih oko sebe. Istina je da pas može osetiti kada ste bili u blizini drugog psa.Čulo mirisa psa je između 10.000 i 100.000 puta osetljivije od našeg.Psi imaju od 125 miliona do 300 miliona mirisnih žlezda, koje doprinose sposobnosti da namirišu skoro sve. Kada ste bili u blizini drugog psa i vratili se kući svom ljubimcu, postoji velika šansa da će on malo poludeti i početi da vas njuška. To je zato što ili oseća nešto što ranije nije osetio, ili prepoznaje feromon psa s kojim ste bili.

DETALJNA ANALIZA

Psi mogu otkriti neobičan feromon koji se nalazi u urinu, fekalnoj materiji, koži i krznu drugih životinja.Pas će moći da kaže mnogo o tome gde ste i s kim ste bili.Psi mogu reći da li je drugi pas bio mužjak ili ženka, šta su jeli, gde su bili, čemu su bili izloženi, da li su se porodili, pa čak i u kakvom su raspoloženju.

NE MOŽETE IH PREVARITI

Ne postoje dokazi o tome da je pas prvi put namirisao drugog psa na osobi, ali ne znači da se nije dešavalo.Kada psi nešto namirišu, dobijaju čitavu priču. U jednom njuškanju saznaju više nego što možemo i zamisliti.Dok se ljudi uglavnom oslanjaju na svoju viziju, psi se oslanjaju na čulo mirisa. Moglo bi se čak reći da vide kroz nos.Zahvaljujući čulu mirisa oni su u stanju da razlikuju pojedince i bolje razumeju svet oko sebe.To znači da znaju gde ste bili i s kim ste bili, čak i ako pokušate da to prikrijete, otuda se psi koriste na graničnim prelazima, carinama, vojsci.

KORISTE I USTA

Psi ne koriste svoj nos samo da nanjuše mirise, već i svoja usta. Kada pas udahne miris, on se kreće u nosnu šupljinu, koja je podeljena u dve različite komore sa više od 200 miliona olfaktornih receptora. Miris tada postaje zarobljen sluzokožom, dok olfaktorni receptori rade prekovremeno da obrađuju miris. U mnogim slučajevima, potrebno je više od jednog šmrkanja da bi pas udahnuo dovoljno molekula mirisa da identifikuje miris i informacije o objektu.To objašnjava šta se dešava kada pas gubi razum njuškajući vašu odeću nakon što se vratite iz pet šopa.

SVUDA ZABADA NJUŠKICU Vaš ljubimac tačno može da oseti da li ste bili kod nekog drugog psa

Foto: Shutterstock

 

LJUBOMORA

Mnogi psi se ponašaju kao da su ljuti kad nanjuše druge pse na nama. Međutim, oni zapravo nisu ljuti, jednostavno su samo ljubomorni. Postoji studija koju je provela dr Kristina Haris, u kojoj je dokazala da psi mogu biti ljubomorni.Uvela je plišane igračke za pse i dala vlasnicima istih pasa da te igračke maze ispred svojih pasa. Ljubomorno ponašanje pokazalo je 72 odsto njihovih pasa tako što je ugrizlo igračku ili ju je odgurnulo.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading