PRIPREMITE AUTOMOBIL ZA PROLEĆE Koje su letne gume najbolje, a koje su najisplativije
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Održavanje automobila je praksa tokom cele godine, a posebno postaje važno kada se promeni godišnje doba. Sa prelaskom iz zime u proleće, uslovi na putevima se postepeno menjaju i na kraju su vidljivi drastični ekstremi ova dva godišnja doba.

U ovom periodu stručnjaci imaju određene savete za pripremu vozila.

Pranje automobila

Iako vam unutrašnjost automobila može izgledati suva, verovatno je puna vode, snega, soli, blata i svega što su vaše čizme pokupile i donele tokom zime. Automobil treba dobro oprati i spolja i iznutra.

Zamena zimskih, letnjim gumama

Zamena zimskih guma letnjim preporučuje se kako zbog ekonomičnosti i uštede, tako i zbog same bezbednosti.

Kome se isplate gume za sve sezone?

Sve više vozača se opredeljuje za celosezonske gume, što je delimično rešenje jer takve gume nisu najbolje ni leti ni zimi, ali mogu biti zadovoljavajuće rešenje za one koji uglavnom voze gradom, bez mnogo dugih putovanja, posebno u zimskim uslovima.

Sa stanovišta samih troškova, mnogo je ekonomičnije leti imati letnje gume, a zimi zimske jer su zimske po svojoj strukturi mekše od letnjih i znatno se brže troše. Sa aspekta zakona, vozači mogu da voze sa zimskim gumama i svih 12 meseci u godini, ali će te gume trajati dosta kraće i mnogo će biti ekonomičnije da se menja zimski i letnji set kada je to potrebno.

Naravno, balansiranje i geometrija točkova je važno da se uradi prilikom svake sezonske promene guma.

Zamena brisača

Zima nije loša samo za vaše automobilske gume. Brisači vetrobranskog stakla obavljaju izuzetno važan posao tokom cele godine, posebno u uslovima kiše, snega i drugih nepovoljnih vremenskih uslova.

Kontrola baterije

Kontrolom baterije možete sprečiti neprijatne situacije u kojima ona prestaje da radi. Baterije se brže troše u ekstremnim klimatskim uslovima, gde su veoma hladne zime ili veoma topla leta. Stoga je logično da se i posle duge, hladne zime proveri stanje baterije.

Promena ulja

Redovne promene ulja mogu imati veliki uticaj na motor vašeg automobila. Važno je poštovati preporuke proizvođača o intervalima zamene ulja i viskoznosti. Takođe, ne zaboravite da promenite filter za ulje.

VELIKI TEST LETNJIH GUMA

Ovoga puta veliki test letnjih guma sa kanala Tyre Reviews je usmeren na pronalaženje najboljih među 13 najpopularnijih marki. Test meri performanse guma u četiri ključna područja: prianjanje u suvim i mokrim uslovima, otpor kotrljanja, buka i udobnost. Nepotrebno je reći da serija testova ima za cilj da identifikuje gumu koja nudi najbolje ukupne performanse. Test je sproveo Tyre Reviews na YouTubeu, a testiranih 13 guma su Bridgestone Turanza T005, Continental PremiumContact 7, Double Coin DC99, Falken Ziex ZE310 Ecorun, Goodyear EfficientGrip Perf. 2, GT Radial FE2, Hankook Ventus Prime 4, Kumho Ecsta HS52, Michelin Primacy 4+, Nankang Econex NA1, Pirelli Cinturato P7 (P7C2), Toyo Tires Proxes Comfort i Vredestein Ultrac.

PRIPREMITE AUTOMOBIL ZA PROLEĆE Koje su letne gume najbolje, a koje su najisplativije

Foto: Printscreen/unitred.ba

 

Nakon niza testova, Continental Premium Contact 7 je izašao kao pobednik. Gume imaju najbolje upravljanje na mokrom i najizuzetnije performanse kočenja na mokrom. Takođe imaju najmanji otpor kotrljanja, što ih čini odličnim izborom za električna i plug-in hibridna vozila.

Pirelli Cinturato P7 C2 su takođe preporučene zbog svojih dobro uravnoteženih performansi i prijatnog iskustva vožnje. Ostale gume koje su se dobro pokazale uključuju Bridgestone Turenza T005 i Goodyear EfficientGrip Performance 2.

 

Komentari (0)

Loading