Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

U Kijevskoj oblasti oboren “kinžal“, ruska hipersonična raketa, saopštile su ukrajinske snage. EU odlučila da počne pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom. Senat SAD će glasati o pomoći Ukrajini sledeće nedelje, najavio lider većine Čak Šumer.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da će Rusija nastaviti rat dok ne ostvari svoje ciljeve i Kijev ne pristane na dogovor koji uzima u obzir bezbednosne brige Moskve.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Odjeknule eksplozije u glavnom gradu Ukrajine

Ukrajinske jedinice protivvazdušne odrbane angažovane su usled napada ruskih bespilotnih letelica iznad Kijeva, saopštio je večeras gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

EK odobrila poslednju tranšu od 1,5 milijardi evra pomoći za Ukrajinu za 2023. godinu

Evropska komisija odobrila je prebacivanje poslednje tranše iz ovogodišnjeg makrofinansijskog programa pomoći za Ukrajinu, u iznosu od 1,5 milijardi evra, saopštila je predsednica EK Ursula fon der Lajen na konferenciji za medije u Briselu.

"Narednih dana ćemo prebaciti 1,5 milijardi evra, poslednju tranšu iz ovogodišnjeg programa", rekla je predsednica EK na kraju samita Evropskog saveta u Briselu.

Ukupni iznos paketa makrofinansijske podrške je 18 milijardi evra za ovu godinu, od čega je 16,5 milijardi evra već prebačeno Kijevu.

Ruko MO: Uništili 26 dronova za 2 sata (VIDEO)

Ruski PVO sistemi su za poslednja dva sata uništili 26 ukrajinskih dronova iznad Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Oborena četiri ukrajinska drona"

Ruski PVO sistemi oborili su četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Kurske oblasti, saopštilo je gubernator tog regiona Roman Starovojt. Nešto ranije Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su iznad Kurske oblasti oborena dva ukrajinska drona.

U redove ruske vojske stupio dobrovoljac iz Nigerije (VIDEO)

 Dobrovoljac iz Nigerije sa kodnim imenom „Vanjka“ kaže da se svim srcem zaljubio u Rusiju. Stoga je prvom prilikom uzeo akademsko odsustvo i otišao na front da pomogne svojoj braći Rusima.

„Ja sam iz Nigerije, ali sada sam Rus“, kaže „Vanjka“.

Potpisao je ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane, već pomalo govori ruski i, kao što se i očekivalo, žali se na hladnoću.

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

Protekle sedmice ja ruska vojska na južnodonjeckom pravcu odbila je sve napade snaga Kijeva i tom prilikom likvidirala preko 600 ukrajinskih vojnik i uništila tri oklopna vozila, kao i 14 artiljerijskih sistema.

Ukrajinska vojska je za minulih sedam dana na kupjanskom pravcu izgubila više od 1.500 vojnika. Odbijeno je ukupno 27 napada ukrajinske vojske, a pored ljudstva, Kijev je izgubio i jedan tenk "leopard 1“, 12 automobila i tri artiljerije.

Na zaporoškom pravcu ruske snage su odbile osam napada Ukrajinaca, a gubici ukrajinske vojske iznosili su do 335 vojnika.

Ruska vojska je za proteklih sedam dana odbila ukupno 49 napada ukrajinskih snaga u donjeckom pravcu, a ukupni gubici Kijeva iznosili su 1.580 vojnika, dva tenka i 16 oklopnih vozila.

Rjabkov: Moskva će odgovoriti istom merom ako SAD nastavi nuklearne probe

Rusija će odgovoriti istom merom ako SAD nastave nuklearne probe, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, prenela je agencija Tas, navodi Rojters.


Rjabkov je takođe rekao da Rusija ne pokušava da utiče na predstojeće predsedničke izbore u SAD i da ima malo nade za otopljavanje bilateralnih odnosa čak i u slučaju pobede Donalda Trampa.

Evakuacija još jednog ukrajinskog borbenog vozila pešadije Bredli M2A2 ODS-SA američke proizvodnje (VIDEO)

 

 

"Ne samo da ćemo uništiti Ukrajinu već..." 

"Putin namerava da napadne ovu zemlju, niko ne može da ga zaustavi"

Slike sa fronta: Leopard 2A6 remontovan u Litvaniji u snegu Ukrajine

 

 

 

Orban traži 50 milijardi evra od EU da bi podržao paket pomoći Ukrajini

Vlada u Budimpešti neće podržati novi paket pomoći Evropske unije Ukrajini sve dok EU ne isplati sva sredstva namenjena Mađarskoj koja je zamrznula Evropska komisija, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban. Evropska komisija je ove nedelje pristala da oslobodi trećinu od oko 30 milijardi evra (33 milijarde dolara) koje su zamrznute zbog zabrinutosti za vladavinu prava i korupciju nakon što je Mađarska donela promene u vezi sa pravosuđem, jačajući nezavisnost sudova.

Orban je naveo da će na narednom sastanku koji će biti održan početkom sledeće godine zatražiti od lidera EU da odobre sva mađarska sredstva, pre nego što razmotre paket od 50 milijardi evra za Ukrajinu. "Ovo je odlična prilika za Mađarsku da jasno stavi do znanja da mora da dobije sve što joj je EU dužna", rekao je mađarski premijer, prenosi Blumberg.

"NE BEŽIMO OD PREGOVORA" Lavrov o sukobu sa Ukrajinom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da, što duže bude trajao sukob u Ukrajini, to će biti teži uslovi pod kojima mogu da počnu mirovni pregovori.

Orban: Mađarska još može da zaustavi proces pridruživanja Ukrajine EU

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Mađarska nije uložila veto na jučerašnju odluku Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom, ali da je stavila veto na 50 milijardi evra finansijske pomoći toj zemlji.

Orban je, u intervjuu za mađarski državni radio, rekao da je pokušao da ubedi ostale lidere EU da ne stavljaju na dnevni red pitanje pristupnih pregovora Ukrajine, ali da ih je bilo nemoguće ubediti, prenosi agencija MTI.

POLJSKA ŽESTOKO O UKRAJINI „Nemoguće je..."

Nacionalni interesi Poljske i Ukrajine ne mogu biti zadovoljeni istovremeno

Oboreno svih 14 dronova koje je Rusija lansirala ka Ukrajini

Ukrajinska PVO uništila je svih 14 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Dronovi su lansirani iz Krasnodarskog kraja u Rusiji, a oboreni su iznad Nikolajevske, Hersonske, Hmeljničke i Poltavske oblasti, prenosi Unian.

Mađarska blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini

 Mađarska je blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini, samo nekoliko sati nakon što je Evropski savet odlučio da počnu pregovori o pridruživanju sa tom zemljom. "Rezime noćašnjeg sastanka: veto za dodatni novac Ukrajini", napisao je noćas mađarski premijer Viktor Orban na mreži X, nakon sastanka Evropskog saveta u Briselu.

"Vratićemo se na to pitanje sledeće godine nakon odgovarajuće pripreme", dodao je Orban. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prethodno je naglasio da će Kijev bez finansijske podrške Zapada gotovo sigurno izgubiti rat s Rusijom i zahteva novu rundu evropske pomoći od 50 milijardi evra. Holandski premijer Mark Rute izjavio je da ima još vremena i da Ukrajina neće ostati bez novca u narednih nekoliko nedelja, javlja BBC.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading