Učesnici performansa
Foto: Printscreen/TikTok/Montenegro

To je iz Markovićevog kabineta odgovoreno “Vijestima” u kontekstu jučerašnjeg protesta ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Tokom tog protesta traženo je da se nekadašnji šef SDT-a Milivoje Katnić sa slobode brani od teških optužbi, a učesnici su optužili specijalne tužioce da su “ruski agenti”.

Navodno, povod za protest je to što je Katniću u pritvoru ugrožen život.

Da je Katniću ugrožen život za “Vijesti” su negirali iz Upave za izvršenje krivičnih sankcija, govoreći da prate zdravstveno stanje pritvorenog nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca. Katnić od pritvaranja štrajkuje glađu.

“Milorad Marković, kao predsednik Tužilačkog saveta, iniciraće da Tužilački savet razmotri pitanje pokušaja različitih vrsta uticaja na Državno tužilaštvo”, odgovorila je “Vijestima” savetnica za odnose sa javnošću u Vrhovnom državnom tužilaštvu Marina Raković.

Pokušaj pritiska na SDT traje od dana kada su, po nalogu specijalnog tužioca Miloša Šoškića, pripadnici Specijalnog policijskog odelenja lišili slobode Katnića i nekadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

Taj dvojac SDT sumnjiči da su stvorili kriminalnu organizaciju koja je radila za zločinački kavački klan na čijem čelu je Radoje Zvicer i da su tog Kotoranina i njegove vojnike spasavali krivičnog progona za najteža krivična dela – ubistva.

Nakon što su im policajci Predraga Šukovića stavili lisice na ruke, iz Demokratske partije socijalista (DPS) saopštili su da ta akcija SDT-a predstavlja “nastavak revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine”, kad su izgubili vlast.

Tvrde da je cilj da se po svaku cenu kriminalizuje njihova vladavina, “uz ambiciju da se, osim političke štete, sruši i optužnica u slučaju ‘državni udar’”, u kom se liderima nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću sudi za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine. Oni su u prvostepenom postupku osuđeni na po pet godina zatvora, ali je presuda ukinuta. Mandić i Knežević tvrde da je taj postupak politički motivisan.

Dugogodišnji lider te partije, ali i predsednik Vlade i države u više mandata Milo Đukanović podržao je nevladinu organizaciju Crnogorski helsinški odbor (CHO) koja je tražila da Katnić bude pušten na slobodu.

Ta NVO pokrenula je i peticiju kojom traže isto.

Na istom fonu bili su i učesnici jučerašnjeg protesta, tokom kog su nosili transparente: “Tužiocu za državni udar ‘sude’ ruski agenti”, “Fašizam avgustovskih osvetnika mora biti procesuiran”, “Otpor fašizmu”, “BIA nas ruži, BIA nas tuži”, “Pravo na život je neotuđivo”, “Novoviću, fali li glava za ‘ruski safari’”…

Oni su polili crvenu boju, koja simboliše crnogorsku krv po transparentu na kojem piše: “Jeste li još žedni”.

“Vijesti” su VDT Markovića juče pitale smatra li da su pismo podrške, peticije, ali i protest svojevrstan pritisak na tužilaštvo i hoće li stati u odbranu tužioca.

Osim toga, pitan je i da li, kako to tvrde učesnici protesta, SDT hapsi po nacionalnoj ili verskoj osnovi, ili to čine na osnovu dokaza.

Hapšenje i optužbe

Lazović i Katnić uhapšeni su 14. aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Dugogodišnji bezbednjak slobode je lišen u Bijelom Polju, a nekadašnji sudija i tužilac uhapšen je u danilovgradskom naselju Klikovače.

Prema spisima SDT-a, njih dvojica, kao ključni ljudi u SDT-u i Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije samo su formalno preduzimali akcije protiv vođa kavačkog klana, krili su međunarodne podatke o šefu te kriminalne organizacije Radoju Zviceru i čuvali ga od hapšenja, a onda i obmanjivali javnost izjavama da Petar Lazović nije član te zločinačke grupe, već tajni agent na zadatku i da su krivični postupci protiv njega pokrenuti u cilju destabilizacije Crne Gore.

Objašnjava se da je nekadašnji glavni specijalni tužilac znao šifre pod kojima vođe te zločinačke organizacije pišu na Skaj aplikaciji, ali da nije preduzeo ništa da ih proceuira. Naprotiv, on se saglasio sa stavom svog tada podređenog tužioca Saše Čađenovića da ne pokreće postupak protiv jednog od kavčana Duška Roganovića, čime je pomogao i Zviceru, Milanu Vujotiću, Draganu Kneževiću, Radoju Živkoviću i drugima…

Lazovića terete i da je nezakonito omugićio da u Crnu Goru uđu plaćene ubice kavačkog klana c. Obojica su negirali krivicu.

“Utiču na savest”

Učesnici performansa, koji sebe nazivaju građanskim aktivistima, juče su, ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva poručili da su odlučili da reaguju i “utiču” na svest i etiku.

“…Ukoliko je još ima”.

“Danas je Milivoje Katnić, kao nekadašnji glavni specijalni tužilac, žrtva optuženih za državni udar. Kako verovati jednom SDT-u, koje je desetine predmeta odbacilo, kao što su slučajevi Jelene Borovinić Bojović, kako verovati ovakvom SDT-u koji je odbacio podizanje optužnice protiv Petra Kneževića. Tu je i Vesna Bratić, koja je nazakonitim otkazima napravila štetu državi veću od 250 hiljada evra”, rekla je građanska aktivistkinja Svetlana Pajović Musić.

Oni su optužili novinarku “Vijesti” Jelenu Jovanović da “crta metu” građanskim aktivistima i novinarima.

Odluka o pritvoru doneta, ali nije otpremljena

Vanraspravno veće Višeg suda u Podgorici donelo je odluku po žalbi na rešenje o određivanju pritvora nekadašnjem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, ali ona još nije otpremljena.

“Odluka u navedenom predmetu još uvek nije ekspedovana”, kazala je “Vijestima” savetnica za odnose sa javnošću tog suda, Marija Raković.

Katnić se žalio na rešenje sudije za istragu tog suda Gorana Šćepanovića kojim mu je određen pritvor do 30 dana.

U Katnićevom pismu, koje su objavili pojedini mediji, a za koje tvrde da je Katnićevo, pominje se i sudija Šćepanović.

“Čekali su da to urade u nedelju da bi prikazali da imaju pod kontrolom sudiju za istragu Šćepanovića, te da se niko ne nada od nas Crnogoraca da im predmet može doći kod časne sudije (Suzane) Mugoše – piše u pismu sinu bivši glavni specijalni tužilac.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading