Za tužiteljku “nije bilo od uticaja” je li Belivuk znao za ukidanje zabrane ulaska
Foto: Alo.rs

Raniji stav Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) može se videti u izveštaju sa kontrolnog saslušanja na Odboru za politički sistem pravosuđe i upravu parlamenta o ukidanju zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću.

Zbog teških optužbi Belivuk i Miljković su trenutno u zatvoru u Srbiji, a u Crnoj Gori su zbog optužbi da su im, između ostalog, omogućili da mimo zakona uđu na crnogorsku teritoriju uhapšeni bivši funkcioner policije Zoran Lazović, kao i njegov sin Petar. U okviru tog predmeta uhapšen je i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Belivuk i Miljković su ilegalno ulazili krajem 2020. godine i početkom 2021. godine, a time se SDT bavilo i ranije, konkretno, tužiteljka Sanja Jovićević.

Kako je Jovićević videla sve ove događaje, može da se vidi upravo u izveštaju sa kontrolnog saslušanja na Odboru za politički sistem pravosuđe i upravu parlamenta o ukidanju zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću. To kontrolno saslušanje inicirao je tadašnji predsjednik odbora Momo Koprivica, sada potpredsednik Vlade.

On je tada pitao tužiteljku Jovićević da li je, u krivično pravnom smislu i sa aspekta sagledavanja lanca odgovornosti, relevantna činjenica na koji način su Veljko Belivuk i Marko Miljkovć znali da im je ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru.

Specijalna tužiteljka Sanja Jovicević je, po skupštinskom izvještaju, kratko navela da ne može davati zaključke i pretpostavke i da, po njenoj ocjeni, to nije bilo od uticaja.

“Što se tiče dolaska ovih lica u Crnu Goru navela je da su se uputili na zvanični granični prelaz i došli preko aerodroma Beograd te da, u tom kontekstu, nema saznanja da li su znali ili nisu znali da im je ukinuta zabrana ulaska u Cnu Goru. Tim povodom, ponovila je da je prilikom donošenja odluke u ovom predmelu cenila subjektivan odnos prijavljenih lica prema izvršenom krivičnom delu. Uzimajući u obzir da je krivičnom prijavom bilo predstavljeno da je ovim licima trebala da bude ostvarena korist u vidu omogućavanja da uđu u Crnu Goru, a imajući u vidu da je odlukom utvrdila da ne postoji osnovana sumnja da su ta lica izvršila krivična dela za koja su prijavljena, nije dalje utvrđivala niti je bilo od uticaja to da li su oni prethodno bili obavešteni ili ne o ukidanju zabrane ulaska”, piše u izveštaju.

Komentarišući ovo, Koprivica je tada rekao da onaj ko obavesti nekoga da je skinuta zabrana ulaska i da može doći u Crnu Goru verovatno doprinosi njegovom dolasku i pravi kriminalnu aktivnost.

“Samim tim, ne može poverovati da pomenuta lica nisu bila obaveštena o tome, što govori o odgovornosti policijskih funkcionera kao i Zorana Lazovića, koji kasnije daje naloge, dok sa njim povezana lica vrše pritiske na državno Tužilaštvo”, citiran je Koprivica u izveštaju.

Taj izveštaj sadrži i podatak da se po evidencijama MUP-a Crne Gore Belivuk i Miljković nisu žalili na odluku o zabrani ulaska u Crnu Goru.

Crnogorsko tužilaštvo veruje da su Belivuk i Miljković vodili beogradski ogranak “kavačkog klana” čiji je vođa bio Radoje Zvicer, dok su, prema tužilačkim spisima, iz crnogorskog tužilaštva i policije Katnić i Zoran Lazović bili u sprezi sa ovom kriminalnom grupom. 

Katnić i Lazović su uhapšeni 14. aprila.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Lazovića da je formirao kriminalnu struktutu, čiji su članovi osim Katnića i specijalni tužilac Saša Čađenović i sin Lazovića, agent Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Petar Lazović. Mlađi Lazović je u pritvoru od jula 2022. godine.

Do tih hapšenja je došlo na osnovu saradnje tužilaštva sa Europolom, agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona.

Skidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću važan je deo slučaja protiv Katnića i Lazovića.

O njihovom boravku u Crnoj Gori, u avgustu 2021. godine, govorio je tada glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić.

“Oni su ušli redovno avionom u Crnu Goru. Menadžment policije je odlučio da im se skine zabrana ulaska na molbu kolega iz Srbije koji su tražili da ih pratimo, saslušamo i prikupimo podatke za kriminalističku istragu. O svemu smo obavestili Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije”, rekao je Katnić, a podseća RSE.

On je tada naveo da se protiv njih dvojice u Crnoj Gori vodi istraga i zbog dvostrukog ubistva iz oktobra 2020. godine, kada su u blizini Danilovgrada likvidirani Damir Hodžić i Adis Spahić.

Lazović je u to vreme bio šef Sektora za borbu organizovanog kriminala pri Upravi policije sa koje je smenjen mesec kasnije, u martu 2021. godine. Katnić je razrešen početkom 2022. godine.

Po spisma tužilaštva, Lazović se tereti da je u vreme dok je bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala formirao kriminalnu organizaciju, čiji je pripadnik postao Milivoje Katnić. U centru kriminalnih veza, za koje se sumnjiče, jeste zaštita pripadnika kavačkog kriminalnog klana, pa i dvojice beogradskih saradnika te grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića

Belivuk je u Srbiji ranije optužen da je vođa organizovane kriminalne grupe. Njemu i Miljkoviću se sudi za niz teških krivičnih dela, među kojima su ubistva, otmica i silovanje, trgovina drogom i oružjem. Neka od tih ubistava izvršena su na monstruozan način, tvrde istražitelji.

Belivuk i Miljković su, zajedno sa više od 15 članova kriminalne grupe, uhapšeni u velikoj policijskoj akciji 4. februara 2021. godine u Beogradu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading