milivoje katnić
Foto: Printscreen/YouTube/ mportal

Ipak, kako nezvanično saznajemo, budući da danima ne uzima terapiju i lekove, stanje mu se znantno pogoršalo. Prema podacima do kojih je “Dan” došao, Katnić je smešten u ćeliju koja je 24 časa pokrivena kamerama, što omogućava da ga zatvorski službenici prate i reaguju ukoliko dođe do naglog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja. Pored toga, bivšeg GST-a u sklopu redovnih aktivnosti svakodnevno obilaze medicinski tehničari i lekari zaposleni u spuškom zatvoru.

Katnić je uhapšen zbog sumnje da je član kriminalne organizacije koju je, prema tvrdnjama SDT-a, formirao bivši policijski službenik Zoran Lazović. Nakon odluke bivšeg GST-a da stupi u štrajk glađu, “Dan” je od Višeg suda u Podgorici i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pokušao da dobije podatke o njegovom zdravstvenom stanju, ali su nam kazali da po zakonu te podatke ne mogu iznositi.

I dok se Katnić, kako je saopštio, štrajkom bori “protiv nepravde”, juče je ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva organizovan protest građana koji su zahtevali da on bude pušten na slobodu. Oni tvrde da je Katnić žrtva osvete optuženih za “Državni udar”.

Skup u znak podrške Katniću održan je pod sloganom “Stop progonu i selektivnoj pravdi”.

Grupa građana je zatražila da se Katniću omogući da se brani sa slobode zbog narušenog zdravlja, navodeći da je njegov život doveden u pitanje. Okupljeni su tokom protesta prosuli crvenu boju, koja, kako su naveli, simboliše prolivenu crnogorsku krv.

Građanski aktivista Svetlana Pajović Musić rekla je da su organizovali protest jer je Katniću ugrožen život.

“Kao crnogorski građanski aktivisti, svesni situacije u kojoj se nalazimo i četvorogodišnjeg konstantnog progona i velike nepravde, odlučili smo da reagujemo i da pokušamo da apelujemo na svest i etiku, ukoliko je još ima”, rekla je Pajović Musić.

Kako je dodala, okupili su se “ispred još jedne crnogorske institucije okupirane od velikosrpske mašinerije koja vlada Crnom Gorom, rukom svojih uslužnih političara, medija i nevladinog sektora”. Ona je upitala kako verovati SDT-u koji je desetine dokumentovanih predmeta odbacio, a na mnoga nepočinstva sadašnje vlasti se pravi slep i gluv.

Pajović Musić tvrdi da se veza nepravosnažno osuđenih za “Državni udar” sa glavnim sepcijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem očituje od slučaja iz 2017. godine, kada ih je kao sudija oslobodio optužbe da su tokom demonstracija 2015. godine pokušali nasilan upad u Skupštinu.

“Vladavina prava se pretvorila u pravo na vladavinu. Katnićeva odluka da štrajkuje glađu izaziva ogromni rizik po njegov život. Pretpostavljajući da SDT ima i obavezu, nameru i interes da Katnića procesuira živog i da tako dokaže optužnicu – ako je i kada je bude podiglo, a ne da dopusti, to jest da izazove njegovu smrt i time mu presudi i pre suđenja i bez suđenja, zahtevamo da se Katniću omogući odbrana sa slobode, uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu”, navela je Pajović Musić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading