TV N1
Foto: Printscreen/TV N1

U propagadnom filmu protiv Aleksandra Vučića oni su rekli da je "Kosovo bilo deo teritorije Srbije", time pokazujući da ih apsolutno ne zanima međunarodno pravo, a samim tim ni vladavina prava i bilo kakav poredak u državi.

Autorima propagandnog filma protiv Vučića bilo je jako bitno da promovišu nakaradnu tvorevinu albanskih ultranacionalista, pa su tako naglasili da ni između dva mirovna sporazuma u Parizu 1919. i Kumanovu 1999. ni Albanci, ni Srbi koji naseljavaju ovu teritoriju nisu bili srećni.

Time N1 perfidno želi da kaže da su Albanci i Srbi na Kosovu i Metohiji naprasno postali srećni kada je NATO okupator došao na teritoriju južne srpske pokrajine i kad su ratni zločinci tzv. OVK preuzeli vlast, a što je rezultiralo i Martovskim pogromom 2004. godine.

Martovski pogrom odneo je nekoliko desetina života, ranjeno je više stotina osoba, proterano više od četiri hiljade Srba i drugih nealbanaca, zapaljeno više od 800 njihovih domova i razrušeno ili teško oštećeno 35 pravoslavnih hramova i spomenika kulture.

Martovskom pogromu su prethodila brojna ubistva, otmice i uništavanja imovine Srba, u prisustvu međunarodnih snaga, koje nisu primereno reagovale.

Neposredan povod za sprovođenje pogroma bilo je objavljivanje vesti o davljenju trojice albanskih dečaka u reci Ibar, u selu Čabra, u srpskoj opštini Zubin Potok, za čiju su smrt albanski i svetski mediji najpre okrivili Srbe iz susednog sela Zupče.

Čelnici međunarodne misije na Kosovu i Metohiji su nakon pogroma, vremenom menjali svoje izjave o načinu nastanka i uzrocima istih. Pogrom su okarakterisali kao „seriju akcija”, zatim kao „organizovanu akciju” i „spontanu reakciju”. I pored osuda pogroma, glavni organizatori su ostali nekažnjeni, uzroci nedovoljno istraženi, žrtve i posledice se ignorišu, čak se i javno opravdavaju, a iseljavanje nealbanskog življa sa Kosova i Metohije se nastavlja do danas.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading