ZUROF IZRIČIT: Poređenje kosovskih Albanaca sa Holokaustom potpuno netačno i na granici apsurda
Foto: YadVashem

"Obe izjave su potpuno netačne i na granici apsurda. Holokaust je bio jedinstven slučaj genocida bez presedana. Pokušaj da se Srbi opisuju kao nacisti je takođe potpuno neosnovan", naveo je Zurof.

U odgovorima na pitanja koja mu je uputila naša redakcija, Zurof kaže da su ovakve tvrdnje jedan od problema sa kojima se suočavamo kada je u pitanju Holokaust.

"Uspeli smo da utvrdimo da je Holokaust najgora tragedija u istoriji, ali svaki narod koji se na bilo koji način oseća ugroženim želi da tvrdi da se njihova patnja može uporediti sa Šoom, čak i ukoliko je to poređenje smešno", izjavio je Zurof.

Inače, na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holkausta kosovski ministar odbrane Armend Mehaj izjavio je da Albanci i Jevreji dele sličnu sudbinu.

"Naše istorijsko iskustvo i iskustvo izraelskog naroda spajaju se u jednoj tački: opstanak uprkos naporima naših neprijatelja da nas istrebe. Naša viševekovna konfrontacija sa istrebljenjem bila je jedan od moćnih razloga istorijske solidarnosti dva naroda. Pamtimo i nikada ne zaboravljamo!", napisao je Mehaj na svom Fejsbuk nalogu.

Slično je reagovala i nekadašnja kosovska ministarska spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla koja je na Tviteru navela: "Delimo istu sudbinu. Iste slike genocida: žrtve mržnje, ožalošćene izbeglice i masovne deportacije vozom - oličenje su našeg zajedničkog bola.

 

 

Komentari (1)

Loading
Doktor

27.01.2022 18:12

Koliko hiljada Albanaca je preslo iz Albanije na Kosovo 50tih do 70tih godina ? Koliko Srba se istovremeno iselilo sa Kosova zbog siptarskog terora ?! Bilo bi interesantno da Srbija , najzad , objavi i te podatke , ane samo one iz 90tih !