MAČJI ŽIVOT Kako na pravilan način prilagoditi okruženje novoj mački u vašem domu
Foto: Shutterstock

Mačke su poznate kao veoma samostalne, što je razlog više zašto su dobri kućni ljubimci. Odlučili ste da maci ljubimici pridružite društvo? To je dobra ideja, ali će vam trebati strpljenja, jer se mačke moraju sprijateljiti.

Najbolje je da ih upoznate polako, to traje oko dva meseca. Neke će izbegavati pridošlice, dok će druge pokušati da pokažu mrzovolju, tada će se čuti siktanje i režanje i takvo ponašanje se može činiti kao znak mržnje.

Malo režanja i zavijanja je okej, ali ne bi trebalo da se pojavljuje agresija, naročito ne posle tri nedelje.

Sigurna soba za novog člana

Pripremite posebnu sobu za novu macu i stavite krevet ili ćebence, mačji toalet, igračke i penjalicu.

Provedite neko vreme s njom i pratite znakove koje daje.

Razmena mirisa

Mačke koje su tu odranije i nova mačka će na vama osetiti miris onih drugih. Razmena im pomaže da se na njih naviknu.

Razmena pogleda

Kada primetite da je novoj mački prijatno u sigurnoj sobi, posle dan-dva otvorite vrata - tek toliko da se mačke mogu videti.

Zamena mesta

Jednom dnevno novu macu prebacite u ostatak kuće, a drugu macu u sigurnu sobu. Ne dozvolite da se sretnu.

Ublažite stres igrom

Posvetite jednaku pažnju obema mačkama.Igrajte se sa njima, odvojeno. Zajedničko igranje možete iskoristiti da biste osnažili pozitivnu interakciju.

Prvi susret

Kad mislite da su spremne da se upoznaju, vidite da li postoje znakovi agresije.Tada prekinite upoznavanje i vratite se na ranije faze upoznavanja. Dajte im po poslasticu kada bez sukoba borave zajedno.

Polako, ali sigurno

Strpljenje vlasnika je od velike važnosti. Ako bilo kada naiđete na poteškoće, vratite se na prethodnu fazu.

Zajednički život

Nakon što se mačke sprijatelje, vreme je za vraćanje na dnevnu rutinu. Svaka mora imati svoju posudu za hranu, a i svoj toalet. Nemojte ih kažnjavati ni vikati na njih jer moraju da postave hijerarhiju. Ne tolerišite tuču - razdvojte ih i opet usporite proces upoznavanja.

Upoznavanje s psom

Najvažnija stvar prilikom upoznavanja jeste bezbednost. Razigrano štene može povrediti mačku, a i uplašena mačka može naneti povrede. Mačku stavite u kavez ili korpu pre nego što uvedete psa vezanog na povocu. Nagradite psa što je miran, pa čak i ako laje, budite mirni. Kada se uverite da su mirni, neka mačka izađe iz kaveza, a psa držite i dalje na povocu. Pustite ga s povoca kada se uverite da neće negativno reagovati.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading