BITNI DETALJI Kako da odaberete idealnog kućnog ljubimca za vas i ukućane
Foto: Shutterstock

Dok mačke predstavljaju idealne ljubimce za neke ljude, drugima ne odgovaraju. Ako ste odlučili da uzmete mačku, postoje mnoge stvari koje treba uzeti u obzir. Odlučiti želite li običnu ili rasnu mačku, mužjaka ili ženku, mače ili odraslu mačku.

Foto: Shutterstock

 

Domaća ili rasna mačka

Postoje jednobojne mačke, sa šarama, domaće i čistokrvne rase. Rasna mačka podrazumeva i izdvajanje veće sume novca, dok udomljavanjem mačke utičete na broj napuštenih životinja.

Foto: Shutterstock

 

Mužjak ili ženka

Pol ne bi trebalo da bude odlučujući faktor prilikom izbora. Razlike su:

- Mužjaci su malo veći od ženki, iako je rase teže razlikovati po izgledu, što se posebno odnosi na domaće mačke. Možete ih prepoznati i po krupnijoj glavi i stamenijoj građi.

- Najveće razlike se odnose na mačke koje nisu sterilisane. Nekastrirani mužjak će kada je u nagonu pokušavati da pobegne od kuće kako bi našao ženku za parenje, biće agresivan prema drugim mužjacima i urinom će "obeležavati teritoriju". Ženke koje nisu sterilisane će se umiljavati kada su u polnom nagonu, glasno se oglašavati, a mogu i da pokažu agresivnost ako parenje izostane.

- Ako već imate sterilisanog mužjaka, mlada i sterilisana ženka može biti pravi izbor.

- Nekastrirani mužjaci lutaju, prskaju urinom i lakše učestvuju u tučama sa drugim mačorima.

- Nesterilisane ženke teško možete zadržati kod kuće kada dođe vreme parenja. Rano postaju skotne.

Mače ili odrasla jedinka

Mačići su mala, razigrana stvorenja i vole da se muvaju oko nogu. S obzirom na količinu energije, neki vlasnici bi možda trebalo da odaberu odraslu mačku jer je idealan ljubimac u tihom domaćinstvu. Najveća zabluda pri izboru mačeta u odnosu na odrasle mačke je u mišljenju da mačke imaju loše navike. Zabluda! One mogu biti otvorenije za ispravljanje loših navika. U porodicama sa malom decom ili starijim ukućanima uvek je bolje nabaviti odraslu mačku jer možete saznati dobre i loše navike, dok vam je to sa mačićima nepoznanica.

Foto: Shutterstock

 

Dužina dlake utiče na izbor

Mačke s dugom i srednjom dlakom zahtevaju gotovo svakodnevno četkanje, tako da morate odvojiti minimum 10 minuta na to. Dobro se pripremite pre nego što uzmete mačku. U vaš dom dolazi biće koje misli i oseća, a ne plišana igračka koja se može odbaciti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading