POPINO PRASE Naizgled bezazlena biljka može napraviti ozbiljan problem ljubimcu
Foto: Shutterstock

Pored buva i krpelja, opasnost vreba i od klasova, poznatih i kao mišji ječam, strelice ili popino prase.

Šta je popino prase

To je jednogodišnja livadska biljka srodna ječmu i čini više štete nego koristi, posebno ljubimcima. Najčešće je ima u blizini naselja, na livadama, ivicama puteva, ruševinama, kamenjarima. Može biti i uzrok alergija.

Ova trava dostiže visinu od 20 do 30 cm. Njen vrh izgleda kao lisičji rep, s kukicama na krajevima nalik na iglice koji se lako hvata za šape, dlaku, oči, uši i nozdrve. Kada se zabode u kožu, ima tendenciju da ide dalje. Kada ljubimac pokuša da ga izvadi, samo ga više tera dublje u tkivo. Putuje potkožno, ali može završiti u bešici, plućima, kičmenoj moždini, pa čak i mozgu. Ako se ne otkrije na vreme, može doći do infekcije i bola.

Ko može da nadrlja

Deblji kraj izvuku psi s dugom dlakom, s klempavim ušima i oni koji se valjaju u travi. Mačke često ližu svoju dlaku, tako da je kod njih problem ređi.

Kako prepoznati problem i šta preduzeti

Simptomi zavise od toga gde ulazi u telo, kojim putem ide i gde se završava. U najvećem broju slučajeva, zabode se između jastučića na šapici. Crvenilo, upala i otok su znaci gde je ušlo, dolazi do bola, oticanja i gnoja. Ako primetite da pas liže šapu, da šepa, da se ne oslanja na nogu ili cvili kada mu dodirnete šapu, idite veterinaru.

Simptomi

Ako se popino prase udahne, simptomi su kijanje i vrtenje glavom. Pas počinje da cvili, drži pognutu glavu i hoda s glavom okrenutom na jednu stranu. Ne pokušavajte sami da izvadite popino prase jer možete napraviti veći problem. Ponekad se popino prase mora odstraniti operacijom pod opštom anestezijom.

Ovi simptomi mogu se privremeno primiriti, pa se opet javiti u još dramatičnijem obimu jer dolazi do novih nadraživanja, svraba, boli, otoka, crvenila, temperature, infekcije, krvarenja, pa i oštećenja bubne opne i teške povrede oka i kapaka.

Tretman

Ako je pregledom posle šetnje nađeno seme popinog praseta, veterinar ga lako izvadi pincetom, a mesto se dezinfikuje.

Preventiva je rešenje

Redovni pregledi su ključ za sprečavanje problema. Ne vodite psa u visoku travu. Ako je potrebno, skratite mu dlaku na šapicama između jastučića. Obavezno mu posle šetnje pregledajte celo telo.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading