BELE KAO SNEG Mace rase kao mani prepoznatljive su zbog specifičnih očiju najčešće različitih boja
Foto: Shutterstock
BELE KAO SNEG Mace rase kao mani prepoznatljive su zbog specifičnih očiju najčešće različitih boja

Foto: Shutterstock

 

 

Rasa kao mani (Khao Manee) pominje se još u drevnoj ilustrovanoj zbirci pesama koja dolazi sa Sijama daleke 1350. godine. Međutim, u svetu je postala poznata tek 1999. godine, kada je prvi put kročila na američko tlo, što znači da je više od 650 godina odgajana i držana kao ljubimac isključivo na Tajlandu. Kao mani u bukvalnom prevodu znači beli biser, i potpuno je jasno i zbog čega - ove mace su besprekorno belog, mekanog i sjajnog krzna, nalik snežnom pokrivaču. Ipak, najpoznatije su po obliku i boji očiju. Ova maca najčešće ima jedno plavo i jedno žuto, a prema standardu, dozvoljeno je da ima i dva plava ili dva žuta oka. Neki primerci se mogu roditi s tamnijim flekama na glavi, ali one nestaju do prve godine.

 

 

BELE KAO SNEG Mace rase kao mani prepoznatljive su zbog specifičnih očiju najčešće različitih boja

Foto: Shutterstock

 

Druželjubiva i privržena

Ova rasa obožava društvo ljudi i često ga prati u stopu. Uvek je uz svog vlasnika dok sedi ili leži, a neretko ćete je pronaći i na gazdinom vratu. Privržena je i posvećena, puna ljubavi za porodicu u kojoj živi. Aktivna je, inteligentna, glasna je gotovo jednako kao rođaka sijamska mačka. Veoma je društvena, pa će se rado upoznati i s drugim macama i psima.

Idealan je mezimac i za iskusne vlasnike, kao i za osobe koje ranije nisu imale mačku. Takođe su odličan izbor i za porodice s decom jer su druželjubive i tolerantne. Kao mani ne voli samoću i patiće ako je sama kod kuće, dok ste vi, na primer, na poslu više od osam sati. Ova maca uživa i u igri. Lako će se sama zabaviti, a najviše voli da se pentra po najvišim tačkama u stanu. Potrebna joj je konstantna mentalna i fizička stimulacija. Voleće igru dobacivanja lopticom, a neretko će vas sama pozvati na igru. Mora se zanimati i biti konstantno aktivna, pa ćete joj verovatno stalno kupovati igračke.

Graciozna i radoznala

Glava kao mani mačke je srcolikog oblika sa aristokratski naglašenim obraščićima i uzdignutim ušima. Njuška im je duguljasta, a oči plave, žute ili zelenkaste, često različite boje. Vrat je izdužen, telo mišićavo, noge dugačke, šapice okrugle a rep proporcionalan sa telom. Dlaka je izrazito bela, nežna i svilenkasta. 

Spada u mačke srednje veličine, mišićava je i pravi atleta. Ima duge noge. Veoma je radoznala i stalno će istraživati. Želeće da se popne na svaki komad nameštaja i da zaviri u svaki plakar, komodu, fioku...

Skupa rasa

Odmah da kažemo da je reč o jednoj od najskupljih rasa mačaka na svetu, a ujedno je i veoma retka. Njena cena kreće se od 1.000 pa do 10.000 dolara, koliku cenu dostiže u Velikoj Britaniji. Osim na Tajlandu najviše odgajivača rase kao mani danas ima u Sjedinjenim Američkim Državama. Prosečan životni vek kao mani mačke je 10 do 12 godina.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading