Šta mačke žele da nam kažu sa svojim čudnim ponašanjem i pozama
Shutterstock

Shutterstock

 

Premda smo nekako više navikli čitati znakove koje nam šalju psi, i mačke nam svojim mjaukanjem, izvijanjem, mahanjem repom i sličnim položajima i reakcijama pokušavaju nešto reći. Otkrijte koje su njihove najčešće poruke.

Ustaljeno je mišljenje da su mačke svojeglavi kućni ljubimci koji žive svoj život gotovo nezavisno od vlasnika. One vas neće kao psi dočekati na vratima mašući repom, neće se maziti ako im nije do toga i neće vam donositi lopticu. Ali to ne znači da ne komuniciraju sa vama i da nemaju svojih prohteva i želja. Morate ih samo znati prepoznati. Pa evo nekoliko primera…

Valjanje po podu

Kad vam se mačka izvrne na pod na leđa, želi vam reći da je silno željna pažnje pa se ne dvoumite, nego je pomazite. Ali ako isturi stomak, budite oprezni jer je to za mačke ranjivi položaj i mogle bi vas ugristi.

Neprekidno mjaukanje

Neke vrste mačaka, poput sijamske, generalno su ‘govorljive’, ali stalnim mjaukanjem mačka možda samo traži hranu. Konstantno mjaukanje treba shvatiti ozbiljno jer to može biti takođe mačji izraz za bolove ili neke medicinske probleme.

Gurkanje glavom

Kad mačka trlja svoju glavu u vas i gurka vas, to znači da je srećna i da vam to pokazuje ostavljajući svoj miris na vama. Mačke uopšteno svoje facijalne feromone dele samo sa ljudima kojima zaista veruju.

Siktanje

Ovo definitivno znači da ne prilazite. Mačka se uzrujala i brani se. Kako biste je smirili, ili je pustite na miru da sama to učini ili koristite neki od preparata, kao što je sintetička verzija facijalnih feromona kojom je pošpricate.

Rep sklupčan ispod tela

Kad mačka zavuče rep skroz ispod tela, ona se u tom slučaju oseća nervozno ili ugroženo i ne želi nikakvu interakciju.

Telo zabačeno unazad

Mačka se postavlja u ovaj položaj kad želi delovati veće i kad se priprema na borbu. Ako su joj oči stanjene, a zubi izbačeni, ne dirajte je. Ako joj je lice bezizražajno i gura ga u vašu ruku, odmaknite se.

Mahanje repom

Vaša je mačka u ovom slučaju uznemirena i sprema se ogrebati. Izbegavajte gladiti mačku koja maše ili kruži repom jer ne možete znati hoće li u tom trenu reagovati agresivno.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading