LJUBAV PSEĆA, RADOST NAJVEĆA: Prepoznajte signale da vas ljubimac obožava
Shutterstock

Koliko puta dnevno svom psu naglas kažete "volim te", piše magazin "Pas". Možda biste želeli da razmislite o tome da to radite češće, jer nova studija potvrđuje da naši četvoronožni prijatelji zaista razumeju šta znače ove dve kratke male reči.

U Velikoj Britaniji je nedavno sproveden eksperiment u kojem su na četiri psa stavljene ogrlice za praćenje otkucaja srca. Cilj ove metode bio je da se otkrije kakav je puls kod pasa kada ih njihovi vlasnici maze i govore im da ih vole. Kombinujući podatke o praćenju srčane frekvencije kod četiri psa tokom sedam dana, došlo se do podatka da je njihov prosečni puls bio 67 otkucaja u minuti. Međutim, kada bi vlasnici rekli psima da ih vole, njihov puls je skočio za 46 procenata - na 98 otkucaja u minuti. U poređenju s tim, kada su se mazili sa svojim vlasnikom, prosečni puls bi im se smanjio za 23 procenta, sa 67 otkucaja u minuti na 52 otkucaja u minuti, što pokazuje koliko su bili opušteni i mirni kada su od vlasnika dobijali naklonost.

Međutim, puls sam po sebi nije jedini način na koji nam psi govore da nas vole. Dr Heder Venkat, glavna veterinarska sestra iz kompanije "Onli pets kover", i akreditovani trener pasa Džo Natkins navode najčešće načine na koje nam psi iskazuju svoju naklonost i ljubav.

Kako da prepoznate ljubav

Gleda vas u oči

Da li ste znali da se oksitocin, hormon sreće, oslobađa kada vas štene zagleda u oči? Kada su psi srećni i osećaju se prijatno s vlasnicima, kod njih se može uočiti pogled koji potvrđuje njihovu ljubav prema vama.

LJUBAV PSEĆA, RADOST NAJVEĆA: Prepoznajte signale da vas ljubimac obožava

Shutterstock

 

 

Maženje

Ako se pas sklupča pored vas, u vašem krilu ili pored vaših nogu, on na taj način želi da vam bude što bliže. Oni će se maziti i naslanjati na ljude s kojima se osećaju prijatno, pa je to siguran znak ljubavi.

Pozdrav

Kada pozdravite svog psa, verovatno će mahati repom i skakati jer vas voli i srećan je što vas vidi.

LJUBAV PSEĆA, RADOST NAJVEĆA: Prepoznajte signale da vas ljubimac obožava

Shutterstock

 

 

Spava s vama

Psi su životinje iz čopora koje se često skupljaju noću radi topline i zaštite, pa kada se vaš pas ušuška sa vama, to znači da vas smatra delom svoje porodice.

Velikodušnost

Donošenje igračke je još jedan način na koji psi pokazuju ljubav prema vama. Da, žele da se igraju, ali takođe vam veruju i donose vam svoju omiljenu stvar na čuvanje.

LJUBAV PSEĆA, RADOST NAJVEĆA: Prepoznajte signale da vas ljubimac obožava

Shutterstock

 

 

Stomak nagore

Ako vam pas pokaže stomak ili spava na leđima, s nogama uvis, to je znak savršenog poverenja i ljubavi. To je ranjiv položaj za pse jer su potpuno izloženi i prepušteni na milost i nemilost bilo kome ko ih naiđe. A povrenje je preudslov ljubavi.

Dolazi do vas kad vam nije dobro

Kada vam pas priđe nudeći vam šapu, legne pored nas stavivši vam glavu u krilo, to je visoki nivo poverenje. Nemojte da zanemarite ovaj gest. Pomazite ih.

Oprašta vam

Deo nežnih osećanja koje pas oseća prema vama pokazuje da su spremni da vam oproste zbog stvari zbog kojih se osećate loše, poput podizanja glasa ili ignorisanja. Oprost je pokušaj vašeg psa da održi ljubavnu vezu koju deli s vama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading