ISPLIVAO JOŠ JEDAN "NON PEJPER": Evo šta predviđa na Kosovu i Metohiji
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Albanski mediji objavili su još jedan non-pejper, do kojeg su navodno došli i u kojem, kako tvrde, piše da će na severu Kosova i Metohije biti formirana autonomna pokrajina u kojoj će Srbi moći da imaju zakonodavnu vlast. Portal Albanijan post tvrdi da iza ovog papira stoje Nemačka i Francuska i da ga odobravaju SAD i EU.

„Obe strane se slažu oko uspostavljanja Autonomnog okruga Severnog Kosova kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave, koja ima pravo da usvaja zakonodavstvo u regionalnoj ekonomiji, finansijama, imovini, infrastrukturi, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, pravdi i evropskoj saradnji u skladu sa ustavom Kosova i zakonodavstvom o lokalnoj samoupravi“, navodno piše u ovom dokumentu.

ISPLIVAO JOŠ JEDAN

EPA/ JOHN THYS

Aleksandar Vučić

 

U ovom non-pejperu, tvrdi ovaj portal, piše i da će o stvaranju autonomije na severu KiM biti reči na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, koji bi, kako navode, trebalo da se održi u junu.

„Obe strane će obezbediti primenu Zajednice srpskih opština, kao samoupravne strukture opština sa srpskim većinskim stanovništvom kao rezultat Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Proces treba da se zasniva na elementima pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, uz implementaciju svih sporazuma postignutih u Briselskom dijalogu“, citira Albanijan post detalje iz dokumenta.

ISPLIVAO JOŠ JEDAN

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Aljbin Kurti

Prema navodima ovog portala, autonomna oblast obuhvatala bi teritorije gradova Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, kao i oko 200 srpskih sela.

„Autonomni okrug imaće guvernera koji predstavlja vladu Kosova, skupštinu koja predstavlja narod i Izvršno veće koje će biti zajedničko telo Autonomnog okruga, vlade Kosova, Vlade Srbije i Evropske unije“, tvrdi ovaj medij.

Kako se dodaje, postizanje sporazuma između dve strane je od strateškog značaja za EU. U non-pejperu navodno piše i da pravno obavezujući sporazum treba da obezbedi uspostavljanje novih odnosa Beograda i Prištine. U tom dokumentu precizirano je da bi sve trebalo da se konkretizuje do konačnog sporazuma za oko godinu i po dana.  

Zaštita SPC

„Srpska pravoslavna crkva biće priznata, njena imovina biće neprikosnovena i uživaće privilegovan status. Crkvu i njenu unutrašnju organizaciju treba priznati kao samoupravnu organizaciju političkog i ustavnog sistema Kosova, a vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status. Zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti. Pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama, trebalo bi da vodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, koji bi trebalo da ima sedište u Pećkoj patrijaršiji - navedeno je u non-pejperu“, tvrdi ovaj portal.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading