"KAKO NEMAČKA PODSTIČE KONFLIKT NA KIM" Šok iz Berlina! Nemačka partija objavila tekst kojim je sve ogoljeno!
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ta partija, u tekstu objavljenom na sajtu "Svetskih socijalista" (wsw.org), ukazuje da su Srbija i tzv. Kosovo, u decembru, bili nepsoredno pred vojnim konfliktom, koji je imao potencijal da se razbukta.

Pokušaj dominantno albanske vlade da svoj autoritet nametne u srpsko naseljenom severu, izazvao je oštre proteste, podseća se u tekstu.

Situacija se, u međuvremenu, ponovo smirila, ali posmatrači smatraju da je samo pitanje vremena dok ponovo ne izbije konflikt.

SGP ističe da zapadna propaganda ignoriše, kao i obično, pozadinu konflikta i odredila je jednog odgovornog - predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pod čijim rukovodstvom, kako se navodi, ova zemlja ima tesne odnose sa Rusijom.

 

 

Srbija se trudi, kao i ostale zemlje regiona, da postane članica EU i osudila je vojno delovanje Rusije protiv Ukrajine, ali nije prekinula odnose sa Rusijom i odbija da podrži sankcije koje je Unija uvela Moskvi.

Činjenica je da je nova ekslacija konflikta na Kosovu rezultat “agresivnog prednjačenja EU”, koja koristi rat u Ukrajini, kako bi zacementirala svoju političku i ekonomsku dominaciju na Zapadnom Balkanu, a u tome Nemačka igra vodeću ulogu, smatraju U SGP.

Ratom u Ukrajini, stav EU se promenio, a pre svega u Berlinu su pokrenute sve poluge kako bi se ubrzala integracija Balkana u Uniju.

SGP podseća i da je nemački kancelar Olaf Šolc u junu posetio Kosovo i Metohiju, Sbriju i Severnu Makedoniju, početkom novembra pozvao lidere regiona u Berlin, a početkom decembra učestvovao na Samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani.

Tanjug

 

Nemačka i EU žele tim angažovanjem da postignu više ciljeva, navode u SGP.

Spoljnopolitički, Zapadni Balkan treba da bude čvrsto uključen u "ratni front" protiv Rusije, ekonomski treba da se prekine uticaj Rusije i Kine, a motiv EU je i zatvaranje balkanske rute, preko koje izbeglice dolaze u Evropu.

Brisel i Berlin, kao i u slučaju razbijanja Jugoslavije, deluju tesno sa elitama balkanskih država i pod motom "deli i vladaj".

U tome, tzv. Kosovo igra ključnu ulogu, i već je 1999. poslužilo kao povod za rat protiv Srbije, koja je “stajala na putu planovima Nemačke i SAD, podseća SGP i navodi da je iskonstruisanim povodom - da se na Kosovu vrši genocid, NATO Srbiju bez mandata Ujedinjenih nacija vojno napao i izdejstvovao otcepljenje Kosova.

SGP ističe da su Kosovo, iako je pokrajina koja je jasno deo Srbije, velike sile stavile pod međunarodnu administraciju, a Priština je 2008. proglasila nezavinost koju su SAD, Nemačka i većina evropskih sila priznale kao nezavisnu državu.

Vašington i Berlin u tome rade sa „elementima koji su počinili brutalne ratne zločine“ i imaju tesne veze sa organizovanim kriminalom.

Nepovredivost državnih granica, na koju se od ruske aneksije Krima pozivaju svi kao sveti princip, nije važila za Kosovo, konstatuje SGP.

Istovremneo, ističu i da su paralele između tzv. Kosova i Krima očigledne.

“U nemačkoj spoljnoj politici takvi dvostruki standardi nemaju nikakav značaj”, smatraju u ovoj partiji.

SGP navodi da je rat NATO protiv Srbije 1999. bio dobrodošao povod da se probije zbog nacističkih zločina nametnuta vojna apstinencija, i da se po prvi put od 1945. ponovo angažuje u imperijalističkom ratu.

Sada Berlin koristi režim u Prištini kako bi izvršio pritisak na Srbiju i poveća svoj uticaj na Balkanu.

SGP konstatuje da je Berlin ohrabrio kosovskog premijera Aljbina Kurtija u njegovim namerama da nametne svoju vlast na severu Kosova.

SGP ukazuje da je Srbija ispunila sve do sada postignute sporazume, a kosovska vlada to čini samo delom.

S tim u vezi, podseća da Priština nije formirala Zajednicu srpskih opstina, kao i da je Kurti dobio podršku Berlina da nametne kosovske registarske tablice severu KiM, dok je čak i „Frankfurter Algemajne cajtung“ (FAZ), koji inače podržava agresivnu spoljnu politiku nemačke vlade, priznao da je Brisel primetio da je Vučić bio konstruktivan u tom konfliktu.

Kojom nadmenošću Nemačka deluje protiv Srbije i drugih zemalja koje su na putu njenom geopolitičkim interesima, prikazuje komentar u „Cajtu“, gde se koristi jezik nalik na ratnu retoriku Hitlerovog ministra propagande Jozefa Gebelsa.

Kao i u Ukrajini, gde se Berlin povezao sa fanovima nacističkim kolaboracionista, na Balkanu sledi zločinačke tragove nacističkog režima, navodi SGP.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Srpkinja

09.01.2023 17:34

Izgleda da Rusija nije odradila dobro posao 1945. u Nemackoj i da ce morati sada da dovrsi za sva vremena.