Aleksandar Šapić
Foto: Printscreen/RTV

Zato je, kako kaže, mnogo puta ponovio da Beograd treba da ima srpskog gradonačelnika jer kada kod je bilo tako, bilo je dobro svima, a kad je bilo suprotno bilo je dobro svima, osim Srbima.  

– To ne znači da sam šovinista i da sam čovek koji želi da se obračunava sa ljudima drugih vera i nacija. Grad Beograd treba da podržava politiku odbrane nacionalnih interesa i jako mi je žao što među nama danas ne postoji minimum nacionalnog jedinstva oko ključnih nacionalnih tema. To je ono što nismo uspeli da postignemo i to je velika naša sramota – poruka je predsednika Privremenog organa koji je naglasio da zato predstojeći izbori imaju daleko veći značaj jer prevazilaze lokalne teme. 

Kada je reč o protestima radnika GSP-a Šapić je rekao da prvo treba reći da je od 6000 radnika koliko ima Gradsko saobraćajno preduzeće, je protestvovalo njih 0.1% ili ti slovom i brojem, 6 radnika. Nakon toga je rekao da nema problem da i sa njih 6 razgovara ako su nezadovoljni, ali o njihovim pravima i uslovima za rad, ne i o politici poslovanja preduzeća. 

– Radnici GSP-a koji su protestvovali govore apsolutno o stvarima koji nisu u njihovoj nadležnosti. Što se tiče sindikalnih prava, uslova za rad i plata mi smo sa 85 hiljada dinara, koliki je bio prosek kada sam ja došao, došli sada da vozač može da zaradi 118 hiljada dinara. Smanjili smo vozačima sa šest na pet radnih dana, kupujemo nove autobuse. U toku je nabavka 150 novih autobusa i 25 tramvaja, kupili smo 100 novih autobusa i očekujemo da će u sledećih par meseci biti još nekoliko stotina novih autobusa na našim ulicama. Trudimo se da im maksimalno poboljšamo uslove, nijedan radnik nije otpušten niti će biti – rekao je Šapić dodavši da sa radnicima neće pričati o politici upravljanja preduzećem jer to je onda samoupravljanje. 

Kako je rekao menadžment je dužan da obezbedi prava radnika, ali istovremeno i da snosi odgovornost vođenje firme. 

–Laž je da se dešava privatizacija, javno-privatna partnerstva nisu privatizacija, ona postoje mnogo pre mene. Kapaciteti našeg gradskog saobraćajnog preduzeća su takvi da nisu dovoljni. Ugovori koje ćemo potpisati sa privatnicima će biti daleko obavezujući za njih kako bi mogli da sarađuju sa Gradom Beogradom. Moraće da kupe nova vozila, da vode računa o higijeni u njima. U proteklih par meseci ispisali smo ih nekoliko stotina miliona dinara kazni koje niko ranije nije pisao. To su stvari o kojima odlučuje Gradska uprava – istakao je Šapić. 

On je izneo podatak da je broj zapaljenih autobusa u proteklioh pet godina trostruko manji nego što je bio u periodu od 2009. do 2013. godine. 

–Da se takve stvari ne bi dešavale kupujemo nove autobuse i očekujem da će na jesen na ulicama biti 700 novih autobusa – naglasio pe predsednik Privremenog organa. 

Što se tiče kanalizacije na levoj obali Dunava, Šapić je naveo da je prošlo već pet godina od kako je Evropska investiciona banka dala veliki grant i dobre kreditne uslove, ali s druge strane, ima svoje uslove pod kojima taj tender treba da se sprovede. Ali te uslove niko nije mogao do sada pa je tender padao.  

– Kada sam došao na mesto gradonačelnika obećao sam da ću da prekinem saradnju sa njima, ali je stav države bio da pokušamo još jednom i tada smo promenili komisiju taj tender je ponovo raspisan i u toku je – rekao je Šapić. 

Osvrćući se na ono na šta je najviše ponosan što je uradio kao gradonačelnik, Šapić je istakao da je za ovih osam meseci koliko traje privremeno finansiranje grada preuzeo možda malo više odgovornosti na sebe kako bi pokušao da obezbedi da Beograđani što manje osete izuzetno vanredno stanje u funkcionisanju grada Beograda. 

– Istorija grada ne poznaje da ovoliko dugo imamo privremeni budžet i da pet ljudi mora da radi stvari koje je ranije radila Skupština grada, Gradsko veće, kabinet gradonačelnika. Mnogo stvari je završeno za to vreme a o kojima se ja nisam javno obraćao da to ne bi bilo zloupotrebljeno od strane nekih medija – istakao je Šapić. 

U ovom stanju privremenog finansiranja u kojem se sad nalazimo uspeli smo da obezbedimo novac za razne vrste socijalnih mera koje niko ranije nije uspeo da obezbedi, a paralelno smo sprovodili mnoge infrastrukturne i kapitalne projekte ne ugrožavajući funkcionisanje grada, rekao je Šapić. 

U proteklih godinu i po dana Šapić je akcenat stavio na socijalne mere. 

– Tu smo napravili najbolju stvar jer mere koje smo uveli niko nije preduzeo u poslednjih deset godina, od besplatnih udžbenika, jeftinijeg javnog prevoza, vrtića, besplatnih bazena i mnogih drugih što je na godišnjem nivou preko 150 miliona evra. Briga o ljudima je nešto na šta sam najponosniji – rekao je Šapić. 

On je dodao da se nastavlja rad na projektu komunalno bezbednosnih stanica kako bi se povećala bezbednost dece u školama i vrtićima i da grad na tome ozbiljno radi te da će za godinu i po dana biti potpuno implementiran. 

Šapić je naveo da je projekat „mali metro” najveći kapitalni saobraćajni projekat u Beogradu u poslednjih 50 godina koji menja saobraćajnu sliku grada. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading