OPREZ! Izbegavajte šetnje posle 19 sati, komarci sa virusom Zapadnog Nila su oko nas
Tanjug

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ tokom analize izlovljenih komaraca sa teritorije Grada Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila, te se savetuje povećan oprez.

Repelenti i mrežice

- Molimo sugrađane da se ponašaju odgovorno, da obavezno koriste repelente, mrežice protiv komarca i da izbegavaju boravak napolju tokom perioda najveće aktivnosti ovih insekata, što je u terminu od 19 do 24 časa, kada i naše ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca - navodi se u saopštenju komunalnog preduzeća.

Kako kažu, pojava virusa Zapadnog Nila je bila očekivana, „zato smo i ušli u proces angažovanja avijacije“.

- Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša - kaže Marko Popadić, direktor JKP „Gradska čistoća“.

Pozovite službu

On je još jednom apelovao na sugrađane da ne ometaju akcije preduzeća i dozvole ekipama intezivno suzbijanje komaraca, jer je to u ovom trenutku najvažnije.

- Nadam se da razumeju da svako ometanje akcija suzbijanja komaraca dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana - upozorio je Popadić.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od sedam do 15 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800/000-807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs.

Virus Zapadnog Nila

Može izazvati i smrt

Prenošenje infekcije na ljude i druge životinje najčešće nastaje ubodom zaraženog komarca, i to ženke.

Komarci se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica, dok samo u retkim slučajevima infekcija može da se prenese putem transfuzije zaražene krvi, transplantacijom tkiva i organa i s majke na dete

Virus Zapadnog Nila ne prenosi se među ljudima putem kontakta

Simptomi bolesti nastaju u proseku tri do 14 dana posle uboda komarca zaraženog virusom Zapadnog Nila

Kod oko 80% zaraženih osoba infekcija prolazi bez simptoma

Svaki peti zaraženi ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja

Ponekad se javlja otok limfnih žlezda ili ospa na koži grudi, leđa ili stomaka. Svi navedeni simptomi prolaze za nekoliko dana

Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti

Tada se, pored groznice i glavobolje, javljaju i ukočenost vrata, dezorijentacija, koma, tremor, konvulzije, mišićna slabost, ali i paraliza

Ovakva klinička slika kod pojedinih pacijenata može da dovede i do smrtnog ishoda

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading