SRPSKA KULTURNA BAŠTINA NEPROCENJIVE VREDNOSTI U Meksiku izložba "Svetska baština Srbije"
Tanjug

U prostoru Paseo de las kulturas (Paseo de las Culturas) u centralnoj aveniji Reforma u Meksiko Sitiju u toku je izlozzba "Svetska baština Srbije - srpski srednjovekovni manastiri na Listi svetske baštine UNESKO".

Na 40. panelu predstavljen je deo kulturne basstine Srbije sa Liste svetske kulturne basstine UNESKO. Predstavljeni su kompleks Stari Ras i Sopoćani, sa Petrovom crkvom i manastirom Djurdjevi Stupovi, zatim manastir Studenica kao i srednjovekovni manastiri na KiM - Pećka Patrijaršija, manastiri Visoki Dečani i Gračanica, crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Izlozzbu su 30. jula otvorile ministarka kulture grada Meksiko Sitija Vanesa Bohorkes Lopes, generalna koordinatorka za pitanja medunarodne saradnje u Vladi Grada Meksiko Sitija dr Diana Alarkon i ambasadorka Srbije u Meksiku Tatjana Conić.

U uvodnim izlaganjima je naglašena otvorenost Meksiko Sitija za prezentaciju kulturnih sadržaja drugih zemalja građanima meksičke prestonice. Izložba Srbije predstavlja veliki doprinos raznovrsnosti kulturne ponude u gradu, rećeno je.

 
SRPSKA KULTURNA BAŠTINA NEPROCENJIVE VREDNOSTI U Meksiku izložba

Tanjug

 

 

Takođe, istaknut je vrhunski kvalitet izložbe koju je pripremilo Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbij. Bogatstvo prikazanog sadržaja će svakako u velikoj meri približiti srpsku kulturu i istoriju građanima Meksika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ambasadorka Conich je naglasila značaj koji Srbija pridaje zaštiti svog kulturnog nasleđa i saradnji sa UNESKO-m, čiji je aktivni i odgovorni član. Conić je dala i detaljne informacije o predstavljenoj srpskoj baštini, uz poseban akcenat na istorijski okvir i značaj ovih kulturnih spomenika, ne samo za Srbiju, kao i na ugroženost naših srednjovekovnih manastira u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

Dogadaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, kolege iz Ministarstva inostranih poslova Meksika i drugih meksičkih institucija, generalni direktor za Evropu MIP Meksika Bernarda Agilara, generalni direktor za UN Eduard Haramilja, kao i srpski drzzavljani koji zzive u Meksiku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading