LJUBAV ILI GNJAVAŽA Da li spavanje s ljubimcem u istom krevetu ima više prednosti ili mana
Foto: Shutterstock

Kao razloge za ovu naviku vlasnici navode ljubav prema mačkama, ali i činjenicu da mačje predenje ili njihovu blizinu vide kao umirujuću. S druge strane, cicamace spavanjem kraj vlasnika poručuju: "Verujem ti, uz tebe se osećam sigurno i volim te". Ipak, neki stručnjaci tvrde da to ne bi trebalo da radimo.

Kvalitet i dužina sna

Ako imate razigranu cicamacu, izvesno je da će vas tokom noći buditi, jer su tada i u zoru najaktivnije. Magazin "Sleep Advisor" izneo je stav da bi mačka trebalo da ima svoj krevet. Američki lekari godinama su imali stav da ljubimci ne bi trebalo da spavaju u krevetu s nama, jer su studije potvrdile da se čak 53 odsto vlasnika probudi tokom noći bar jednom jer se i ljubimac probudio. Kako navode, manjak sna dovodi do psihičkih i fizičkih tegoba.

Dlake na sve strane

Još jedna bojazan lekara, ali i roditelja mališana koji postelju dele sa čupavim mezimcima, jesu dlake koje ostavljaju za sobom. Neke mace se linjaju manje, neke više, ali svakako ćete imati pune ruke posla oko održavanja higijene postelje.

Prljavština i bakterije

Ovo zavisi koliko ste i sami pedantni i da li ste odgovoran vlasnik koji o mezimcu brine kako treba. Naime, ako maca ne izlazi iz stana, ako je redovno čistite od parazita i menjate joj posip, onda ćete ovaj rizik svesti na minimum. Međutim, ako maca izlazi u dvorište, ona će u kuću uneti bakterije i parazite koje pokupi usput i podeliti ih s vama. Ako mezimac izlazi napolje, ni rizik od buva ne bi trebalo zanemariti. Naime, ako na krznu donese samo jednu buvu, veoma lako možete završiti s pravom kolonijom buva.

 

LJUBAV ILI GNJAVAŽA Da li spavanje s ljubimcem u istom krevetu ima više prednosti ili mana

Foto: Shutterstock

 

Prednosti ušuškavanja

Cicamaca u postelji ima i brojne pozitivne efekte za vlasnika, pre svega u smislu mentalne dobrobiti. Mace nas umiruju svojim prisustvom, a tek ako legnu preko naših nogu ili uz nas, pa ih zagrlimo ili ako predu. Ljubimac u postelji oslobađa i od osećaja usamljenosti i pruža nam sigurnost ako spavamo sami u stanu ili u kući.

 

LJUBAV ILI GNJAVAŽA Da li spavanje s ljubimcem u istom krevetu ima više prednosti ili mana

Foto: Shutterstock

 

Antistres terapija

Mačke su poznate kao najbolji borci protiv stresa i anksioznosti, i usled maženja s njima se kod ljudi pojačano luči oksitocin, poznatiji kao hormon sreće. Snižava se nivo kortizola (hormona stresa), kao i krvni pritisak.

Lakše se utone u san

Veliki broj vlasnika je istakao da uz mezimca u krevetu lakše utonu u san i nemaju košmare. S mačkom kraj vas biće vam toplije i prijatnije da spavate. Ovako ćete na najbolji način nadoknaditi nedostatak vremena provedenog s ljubimcem tokom dana i osnažićete vezu.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading