ANTISRPSKA HISTERIJA PRIŠTINE Pokušavaju na sve načine da zloupotrebe situaciju u Ukrajini
Printscreen

On je dodao da je nerealno očekivati da će NATO da napravi takav potez, ali da je u trenutnim okolnostima na svetskom nivou sve moguće. 

"Vjosa Osmani je ovih dana u Ankari. Priština ima podršku Turske, koja Kosovo pomaže i na druge načine, pre svega u vojnom delu, naoružava ih, organizuje obuke, šalje novčanu pomoć. Ovo sve što se dešavalo u Turskoj prethodnih dana bilo je u sklopu akcije da dobiju što veću podršku u kampanji međunarodne afirmacije koja je za Prištinu važna. Videćemo šta će biti od tih pokušaja", rekao je Garić.

KOSOVSKI ALBANCI POTPUNO POLUDELI "Srbija je jedina koja je stala uz Rusiju, Vučić je isti kao Putin"

Ukazujući na pojedine glasove iz Prištine da je "vreme da ih i EU po hitnom postupku prihvati", Garić ističe da je to izvan svake realnosti.

"U antisrpskoj histeriji pokušavaju da Srbiju označe kao dežurnog krivca na Balkanu, naglašavajući njene veze sa Rusijom. Živimo u vremenu u kome se istina sakriva, zatrpani smo informacijama, ne znate šta je tačno šta nije. Pa imamo situaciju u kojoj je moguće da se Kurti i Haradinaj predstavljaju kao mitrotvorci, da dele lekcije Beogradu o antifašizmu i pravdi", rekao je Garić.

Govoreći o situaciji u Ukrajini kaže da je NATO pakt učinio mnogo toga što je doprinelo da kriza u odnosima NATO i Rusije eskalira i dođe do ovih razmera.

"Znalo se da je Ukrajina najosetljivija pozicija u Evropi kada se radi o odnosima sa Rusijom. Ovo što se sada desilo ne znam kako bilo koga iznenađuje. Sve ovo što Rusija radi je logičan sled događaja, Rusija očigledno nije mogla drugačije da reaguje. U toku je jedan ogroman propagandni rat, dobijamo informacije sa nepouzdanih izvora, pojedinim medijima je zabranjeno da iznose svoje viđenje događaja, zabranjuju se mediji koji govore ono što se ne sviđa Zapadu. Informacije su postale oružje", rekao je Garić.

Upitan da prokomentariše medijske napise o dobrovoljcima sa Kosova i Albanije, koji odlaze da se bore u Ukrajini, on kaže da su te informacije tačne.

"Priština je pokušala da demantuje te vesti sa pričom da je to kod njih zakonom zabranjeno, ali Kosovo je prostor na kome su prisutni ekstremisti, čekaju ovakve momente da deluju. Ovakva situacija je opasna i za naš region i treba da se pazi šta se priča, treba i EU da pazi šta priča. Ako naoružava Ukrajinu, dakle rešila je da učestvuje u svemu tome, promenila svoje principe. Nadamo se da će ta histerija da se smiruje i da neće ići u ovom smeru u kome sada ide", ukazuje Garić.

Kada se radi o kritikama koje Srbija trpi zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji, Garić je istakao da se EU ne ponaša dosledno.

"Kažu nam sada da je stav Srbije štetan za dalji proces priključenja Uniji, ali štetu nanose neke druge stvari. Na primer, kada neki čelni ljudi EU govore određene stvari. Kada nemački ambasador kaže da Srbija neće biti primljena u EU dok ne prizna Kosovo, ili kada se Briselski sporazum ne sprovodi već devet godina. Ili kada funkcioner EU Viola fon Kramon svakodnevno vređa Srbe i Beograd", naglasio je Garić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading