astronaut
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mesec je sve manji i to nije dobra vest za ljude koji planiraju da tamo žive. . . ili na Zemlji.

Nova studija kaže da bi skupljanje meseca moglo biti veliki problem za buduća putovanja u svemir.

 Naučnici će morati da sačekaju do 2025. godine na svoju sledeću avanturu na Mesecu.

Otkrili su da kako Mesec postaje sve manji, to izaziva klizišta, potrese i druge oblike pustošenja. Izgubio je preko 150 stopa (oko 45,7 metara) oko svoje sredine u poslednjih sto miliona godina jer se njegova površina lako lomi.

Pojedini stručnjaci sa Univerziteta Merilend u Sjedinjenim Državama, otkrili su da ovo skupljanje menja izgled Mesečeve površine blizu južnog pola.

Tamo NASA planira da pošalje misiju Artemis III. Povezali su neke pukotine u ovoj oblasti sa zaista velikim potresom meseca koji se dogodio pre više od 50 godina, a koji su zabeležile Apolo mašine.

Nakon što su zatim proverili da li je tlo u toj oblasti bezbedno, otkrili su da bi na nekim mestima mogla doći do klizišta ako dođe do potresa meseca.

Dr Tomas Voters je objasnio: „Naši modeli sugerišu da su plitki potresi Meseca koji mogu da izazovu snažno podrhtavanje tla u južnom polarnom regionu mogući zbog klizanja na postojećim rasedima ili formiranja novih raseda. Globalnu distribuciju mladih raseda potiska, njihov potencijal da budu aktivni i potencijal za formiranje novih raseda potiska iz tekuće globalne kontrakcije treba uzeti u obzir prilikom planiranja lokacije i stabilnosti stalnih ispostava na Mesecu.


Baš kao i zemljotresi, plitki potresi Meseca su uzrokovani greškama u unutrašnjosti Meseca i mogu biti dovoljno jaki da oštete zgrade, opremu i druge strukture koje je napravio čovek. Ali za razliku od zemljotresa, koji obično traju samo nekoliko sekundi ili minuta, plitki potresi meseca mogu trajati satima.

Ovo bi moglo da izazove probleme Nasinim misijama , koje se nadaju da će uspostaviti dugotrajno prisustvo na Mesecu, kako bi na kraju naučili da tu žive i rade, piše Dejli Star.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading