REZIME 67. DANA Optužbe o sabotiranju rasporeda, ranjen načelnik ruskog Generalštaba Gerasimov?
Foto: Twitter/printscreen

>>> Najnovije vesti o ukrajinskom ratu pratite na našem blogu UKRAJINA UŽIVO 68. DAN. <<<

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Ubrzo je počela specijalna vojna operacija i Rusija je napala Ukrajinu.

REZIME 67. DANA Optužbe o sabotiranju rasporeda, ranjen načelnik ruskog Generalštaba Gerasimov?

Foto: LiveUmaps

 

Prvo su gađani aerodromi i vojna postrojenja, a zatim su tenkovi i pešadija ušli u Ukrajinu iz Rusije, sa Krima koji je ova zemlja anektirala i iz savezničke Belorusije.

Ratni avioni bombardovali su velike gradove širom Ukrajine, a ruske snage su najpre preuzele kontrolu nad ključnim južnim lučkim gradom Hersonom.

Rusija je otvorila široki front i već za nekoliko sati iz pravca severa došla nadomak Kijeva. Na severoistočnom frontu Rusi su ušli u grad Sumi, dok su na istoku započete velike borbe za Harkov.

Ruska armija pokušala je iz pravca samoproglašenih republika DNR i LNR da obezbedi dalje napredovanje u unutrašnjost teritorije Ukrajine dok je istovremeno obezbeđen koridor koji spaja Krim i Donbas. Spajajući ove dve teritorije vođena je žestoka broba za lučki grad Maripuolj, čijim je padom pod rusku kontrolu, Ukrajina ostala odsečena od Azovskog mora. Deo grada nazvan po čeličani Azovstalj i dalje je pod kontrolom ukrajinskih snaga i nalazi se pod opsadom.

Nakon skoro mesec i po dana rata, ukrajinska vojska pružila je jak otpor i ruske snage bile su prinuđene na povlačenje sa severa i severoistoka Ukrajine, pa je front prema Kijevu zatvoren, a ruska vojska povukla se iz Sumija.

Rusi su pregrupisali svoje snage i usmerili većinu svojih dejstava na jug i jugoistok Ukrajine kako bi se dalje nastavio prodor na zapad iz DNR i LNR i kako bi Mariupolj bio stavljen pod punu kontrolu.

REZIME 67. DANA Optužbe o sabotiranju rasporeda, ranjen načelnik ruskog Generalštaba Gerasimov?

Printscreen

 

U međuvremenu, ruska avijacija nastavlja da bombarduje mete širom teritorije cele Ukrajine.

Veliki podršku Ukrajini u vidu logistike, naoružanja i propagande svesrdno su pružile zemlje NATO pakta, SAD i vodeće članice EU.

Rat preti da preraste u sukob širih razmera jer je, kako se navodi, otcepljena proruska država Transnistrija ili Pridnjestrovlje napadnuta iz Ukrajine. Ovim se stvara opasnost od uvlačenja Moldavije u sukob čiji je deo bilo Pridnjestrovlje, a sve je izvesnije i otvaranje fronta prema obližnjem ukrajinskom lučkom gradu Odesi čijim bi padom Ukrajina u potpunosti bila odsečena od Crnog mora.

Sve najnovije vesti sa fronta, saopštenja i reakcije iz Moskve i Kijeva, ali i ostatka sveta, pratite dalje u našem blogu iz minuta u minut.

Lavrov: Ukrajina sabotira pregovore

Lavrov je u intervjuu italijanskoj TV kompaniji Mediaset rekao da je "potpuno ravnodušan prema onome što Volodimir Zelenski opovrgava ili ne opovrgava".

Dodao je da se ukrajinskom predsedniku "ne može veovati" i da "on može da promeni svoju poziciju nekoliko puta u jednom danu", prenosi RIA Novosti.

"Čuo sam da je rekao da na razgovorima necćemo ni da razgovaramo o demilitarizaciji i denacifikaciji. Oni sabotiraju te pregovore, kao i sporazume iz Minska već osam godina", rekao je Lavrov.

Ukrajinci tvrde: Zaustavljena ruska ofanziva duž istočnog fronta

Ruska ofanziva koja se proteže duž širokog fronta na istoku Ukrajine zaustavljena je zbog ljudskih i materijalnih gubitaka koje su joj nanele kijevske snage, saopštila je ukrajinska vojska.

U saopštenju se navodi da ruske trupe pokušavaju da napreduju u oblastima Slobode, Donjecka i Tauride, ali da ih zadržavaju ukrajinske snage koje nastavljaju da se bore selo po selo.

 

U regionu Kursk počela je obnova oštećenog mosta
 

23.00 - U Kurskoj oblasti počeli su radovi na restauraciji oštećenog železničkog mosta

 

 

(ISPRAVKA) Ne, američki vojnici ne ulaze u Ukrajinu

MNOGI portali, među njima i naš, preneli su neosnovanu informaciju da “američki vojnici ulaze u Ukrajinu.”

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Naime, predstavljanje nacrta rezolucije kojom bi se ovlastio američki predsednik da upotrebi vojsku u ratu u Ukrajini u slučaju da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje, na portalima je predstavljeno naslovima prema kojima američka vojska već ulazi u Ukrajinu.

Kao što je ranije navedeno, Adam Krizinger je nacrt rezolucije predstavio Zastupničkom domu američkog Kongresa 28.4.2022. godine, a prema podacima sa zvanične stranice Kongresa u vreme pisanja ove analize, nikakvi dalji koraci nisu preduzimani po pitanju njenog izglasavanja.

Kinzinger u obrazloženju nacrta, objavljenom na njegovom sajtu, navodi da je rezolucija osmišljena da obezbedi da američka administracija može da preduzme „odgovarajuće mere ako Ruska Federacija upotrebi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje“.

Kako se dodaje, tom inicijativom, u slučaju da bude odobrena, „predsednik SAD dobio ovlašćenje da upotrebi američke snage da odgovore na scenario u kojem Ruska Federacija koristi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje protiv Ukrajine."

- Moramo da se zalažemo za čovečanstvo i to zajedno sa našim saveznicima - naglasio je kongresmen.

ŠTA SU ČINJENICE?

Da bi bilo koja zajednička rezolucija Kongresa bila usvojena, potrebno je da je usvoje i Zastupnički dom i Senat (zakonodavna vlast), te da je potvrdi predsednik (izvršna vlast). Dakle, tvrdnje portala da je DŽo Bajden kao predstavnik izvršne vlasti samostalno doneo takvu rezoluciju potpuno su netačne.

Osim što je rezolucija u kontekstu donošenja tek u počenoj fazi, da bi “američka vojska ušla u Ukrajinu”, kako je to istaknuto u naslovima, potrebno je da se “ispuni” još jedan uslov osim samog izglasavanja rezolucije - a to je da ruska strana upotrebi neko od, u nacrtu navedenih, nekonvencionalnih oružja.

Stoga je isticanjem tvrdnje u naslovima da američka vojska ulazi u Ukrajinu, a koja imputira mogućnost skorog odvijanja takvih događaja, skrivena cela lista uslova koji sa pravnog gledišta moraju da budu ispunjeni da do takvog nečeg dođe.

Budući da je rezolucija o ovlaštenju predsednika SAD-a za korišćenje vojne sile u Ukrajini tek predstavljena u Kongresu, te zahteva proceduru potvrđivanja pre nego što postane pravno validna, navodi iz naslova da je “sve u Bajdenovim rukama” takođe su potpuno manipulativni.

Navode iz naslova portala o tome da američki vojnici ulaze u Ukrajinu, te da je sve u Bajdenovim rukama, da je američka vojska spremna za rat protiv Rusije, kao i o početku sveopšteg rata, dobile su ocenu manipulisanje činjenicama i klikbejt.

Izvinjavamo se čitaocima na tome, uz ispravku ukazane greške.

Glavni vojni komandant Vladimira Putina ranjen u Ukrajini 

 

22.30 - Putin je poslao načelnika ruskog generalštaba Valerija Gerasimova da preuzme ličnu kontrolu nad osvajanjem teritorije u Donbasu i istočnoj Ukrajini.

Nezvanično, Gesarimov (66) je ranjen u Izjumu, u ukrajinskoj oblasti Harkov, koja je u centru žestokih borbi.

Zapovednik Azova: Mnogo je povređenih

22.10 - Uprkos vestima da je 100 civila na putu iz Azovstala u Mariupolju na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, jedan od tamošnjih zapovednika kaže da ima mnogo povređenih.

- U fabrici još ima ranjenih. Još nisu evakuisani, ali nadamo se da će biti odvedeni odavde. Stanje im je ozbiljno, potrebna im je odgovarajuća medicinska pomoć, pravilna prehrana za oporavak, - rekao je za BBC Svjatoslav Palamar, zamenik zapovednika Azovskog bataljona.

Problemi s hranom i vodom ostaju, rekao je, ali oni koji su ostali pokušavaju što više da produže ono što imamo.

- Spremni smo da uzvratimo i ne nameravamo da se predamo, - dodao je.


Ukrajina: Operacija bezbednog prolaska iz Mariupolja je u toku



22.00 - Tim Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) trenutno učestvuje u operaciji za omogućavanje bezbednog prolaska civila iz fabrike Azovstal i Mariupolja ka Zaporožju

 


 

 

T-72 stigao u Ukrajinu

21.10 - Dodaje se da je poljska pomoć takođe uključivala MANPADS, MLRS, bespilotne letelice i samohodne haubice


Kijev je naveo da je nekoliko stotina civila i dalje ostalo u Azovstalu u Mariupolju

20.44 - Komandant 12. operativne brigade Nacionalne garde Ukrajine Denis Šlega rekao je da je nekoliko stotina civila i dalje ostalo u fabrici Azovstal u Mariupolju.

Istovremeno, oslobođeni iz fabrike tvrde da su ukrajinski militanti zastrašivali civile kako ne bi napustili teritoriju preduzeća i da bi tamo moglo ostati oko 300 ljudi.

 

 

 

Lokalizovan požar u objektu vojnom objektu u Belgorodu

20.18 - Vatrogasni timovi uspeli su da lokalizuju požar u objektu ruskog Ministarstva odbrane u Belgorodskoj oblasti, rekao je večeras guverner Vjačeslas Gladkov.

On je najavio će sutra otići na lice mesta sa radnom grupom kako bi se procenila šteta, preduzele mere i počela obnova.

Jedna osoba je povređena.

 

Objavljena fotografija srušenog mosta u Kurskoj regiji

20.00 - Oleksij Gončarenko, ukrajinski poslanik, na Fejsbuku je objavio fotografiju za koju kaže da se odnosi na uništen most u Kurskoj regiji na području Rusije.

 

 

 

ZELENSKI: Prvi put je došlo do dva dana pravog prekida vatre


19.55 - Danas smo konačno uspeli da započnemo evakuaciju ljudi iz Azovstala. Posle višenedeljnih pregovora, posle mnogo pokušaja, raznih sastanaka, poziva i predloga. Nije bilo dana da nismo pokušali da pronađemo rešenje koje bi spasilo naš narod. Danas je, prvi put u svim danima rata, proradio ovaj vitalni koridor. Prvi put je došlo do dva dana pravog prekida vatre.
 

 

 

 

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj : Treći svetski rat je počeo

19.35 - Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Melnik dao je veliki intervju, gde je na pitanje o eskalaciji sukoba naveo da je Treći svetski rat već počeo.

"Treći svetski rat je već počeo. Putinov napad na Ukrajinu utiče na svakoga. I na Nemačku, iako još ne vojno. Svima treba biti jasno: Putin želi imperijalistički svetski poredak sa smanjenim NATO savezom, savezom čije Poljska, Češka i Slovenija više ne bi bile članice", rekao je.

Odložena evakuacija iz delova Mariupolja

19.30 - Evakuacija civila iz delova Mariupolja koji ne pripadaju čeličani Azovstalj odložena je za sutra, saopštilo je danas Gradsko veće.

Kako je navedeno, evakuacija je odložena iz bezbednosnih razloga, prenosi BBC.

Pored boraca i civila opkoljenih u Azovstalju, u južnom delu grada ostalo je još oko 100.000 stanovnika, prenosi BBC.

KADIROV:  Grad Popasnaja će uskoro biti potpuno oslobođen


19.06 - Šef Čečenije Ramzan Kadirov je na svom Telegram kanalu objavio video-snimak na kojem zamenik načelnika Nacionalne garde Čečenije Daniil Martinov prikazuje zgradu Rade oslobođenu od ukrajinskih militanata u gradu Popasnaja, Kadirov je rekao i da ovaj grad bi uskoro bio potpuno oslobođen.
 

 

 

Ukrajinci zauzeli četiri naselja u Harkovu

 

19.01 - Šef vojne uprave u Harkovu potvrdio je za BBC da su četiri naselja ponovo zauzeta. Oleg Sinegubov je rekao da su ukrajinski vojnici povratili punu kontrolu nad Kutuzovkom, Verhinom Rohankom, Slobidskom i Prelensnom.

"U Kutuzovki je oko sto ljudi, većinom staraca i dece, dva meseca živelo u hladnim podrumima bez svetla, gasa i hrane", rekao je Sinegubov.

"Danas su naši branioci dočekani sa suzama", dodao je.

Ali, dok se situacija za ljude u tim regionima donekle poboljšala, granatiranje se nastavilo, rekao je on.


Poljska Ukrajini
 

18. 56 - Poljska je prenela Ukrajini 232 tenka T-72M1, prenosive protivvazdušne raketne sisteme, višecevne raketne sisteme i samohodne haubice, navodi se u informativnom resursu Višegradske grupe (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska)

 

 

Kabinet ministara Ukrajine denuncirao je sporazum sa Rusijom u oblasti ribarstva


18.10 - Kabinet ministara Ukrajine usvojio je rezoluciju "O otkazivanju Sporazuma između Vlade Ukrajine i Vlade Ruske Federacije o saradnji u oblasti ribarstva", navodi se u poruci na sajtu ukrajinske vlade.

 

 

 

Desetine civila evakuisano je iz kuća u blizini fabrike Azovstal u Mariupolju


17.34 - Desetine civila evakuisano je iz kuća u blizini fabrike Azovstal u Mariupolju, gde su ukrajinski militanti bili blokirani. Juče je uspostavljen režim tišine i otvoren humanitarni koridor.

Ljudima je obezbeđen smeštaj, hrana i neophodna medicinska nega.

 

 

 

 

Ukrajinci istražuju ratne zločine

17.04 - Ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova izjavila je danas da njena kancelarija otvara nove slučajeve protiv pripadnika ruskih snaga koji su navodno počinili ratne zločine, sa ukupno 9.158 krivičnih predmeta "koji uključuju isključivo ratne zlocine."

"Već smo identifikovali konkretne ratne zločince", rekla je Venediktova, prenosi Si-En-En.

NATO trupe krenule prema Poljskoj

16.31 - Oružane snage Poljske saopštile su danas da su počele vojne vežbe u kojima učestvuje više hiljada vojnika NATO saveza.

Reč je o redovnim vežbama čiji je cilj poboljšanje bezbednosti istočnog krila Alijanse, ali se odvijaju dok u blizini traje rat Rusije i Ukrajine, preneo je AP.

Putin zapretio svima koji se umešaju u rat

16.01 - Ruski udar će biti "munjevit" ako se neko umeša u rat i "bude stvarao pretnju strateškog karaktera", rekao je Vladimir Putin ove sedmice pred vodećim ruskim funkcionerima u Sankt Peterburgu.

Iako je rekao da su neophodne odluke "već donete", Putin nije ulazio u detalje. Prema mnogim stručnjacima, u vazduhu je pretnja taktičkim nuklearnim bombama.

REZIME 67. DANA Optužbe o sabotiranju rasporeda, ranjen načelnik ruskog Generalštaba Gerasimov?

EPA/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL /

 

Pročitajte detaljnije hoće li Putin upotrebiti nuklearno oružje.

Požar na vojnom objektu u Belgorodskoj oblasti

15.52 - Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov saopštio je da je u Belgorodskoj oblasti došlo do požara na jednom objektu Ministarstva odbrane Rusije, javlja RIA Novosti.

Za sada nema informacija o šteti ni žrtvama. Hitne službe su na mestu događaja.

Belgorodska oblast je na jugu Rusije, na granici sa Ukrajinom

Anđelina Džoli u Ukrajini

15.40 - Holivudska glumica Anđelina Džoli svega nekoliko sati nakon što je snimljena u jednom kafiću u Lavovu, gde je delila i autograme onima koji su je prepoznali, morala je hitno da ode u sklonište.

Pročitajte detaljnije šta radi Anđelina Džoli u Ukrajini.

Zabrana uvoza nafte iz Rusije

15.27 - Nemačka će podržati zabranu uvoza nafte iz Rusije u okviru šestog paketa sankcija.

Prema poslednjim informacijama Berlin će podržati zabranu uvoza nafte iz Rusije kao deo šestog paketa sankcija. Ta nemačka odluka širom otvara vrata mogućnosti da se Evropa ujedini i uvede zajednički embargo.

Ukrajinci napali Ruse na Zmijskom ostrvu

15.12Ukrajina je objavila kako su njihove snage ponovno raketirale ruske položaje na Zmijskom ostrvu. Ukrajinci tvrde da su pogodili komplekse za protivvazdušnu obranu i komunikacijski centar. 

Navodno su ubili 42 ruska vojnika.

Zmijsko ostrvo u Crnom moru postao je simbol ukrajinskog otpora nakon radijske komunikacije koja se munjevitom brzinom proširila društvenim mrežama u kojoj su prvog dana rata ukrajinski graničari poručili ruskoj raketnoj krstarici Moskvi, s koje su pozvani da se predaju: "Idi dovraga, ruski ratni brodu!"

Ubrzo nakon toga, Ukrajinci su plasirali informacije da su svi njihovi vojnici sa Zmijskog ostrva herojski poginuli pružajući otpor Rusima.

Nekoliko dana kasnije ispostavilo se da su svi živi i zdravi i da su se predali ruskoj armiji.

Snimci napada na Odesu

15.04 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije saopštile su da su onesposobile logistički terminal na vojnom aerodromu gde je bila uskladištena velika serija NATO oružja.

 

 

Snimci lansiranja raketa Oniks

14.57 - Ruski zvaničnici objavili su snimke lansiranja raketa Oniks kojima je izvršeno gađanje ciljeva u Odesi, tačnije raketiranja hangara pored aerodroma u tom gradu. 

Kako navode iz Moskve meta su bili hangari puni municije i naoružanja koje je stiglo iz zapadnih zemalja.

Slovačka šalje oružje Ukrajini

14.47 - Slovačka će predati Ukrajini lovce MiG-29AS, piše "Njujork tajms".

Navodno, već naredne nedelje avioni stiži u Ukrajinu.
 

Rusija uvela vize zapadnim diplomatama

14.24 - Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o suspenziji pojednostavljenog izdavanja viza za građane većine evropskih zemalja, prenose ruske agencije.

Zakon predviđa suspenziju pojednostavljenog izdavanja viza za više kategorija građana EU, Danske, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske, uključujući novinare i zvanične delegacije, navodi RIA Novosti.

Amerika uz Ukrajinu

14.12 - Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je danas da je otputovala u Kijev kako bi se sastala sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i poslala jasnu poruku svetu da Amerika stoji uz Ukrajinu.

"Amerika stoji uz Ukrajinu, mi stojimo uz Ukrajinu sve dok pobeda ne bude izvojevana, i mi smo uz NATO", rekla je Pelosi novinarima u Žešovu, u Poljskoj, po završetku posete Ukrajini, prenosi Si-En-En.

Šokantno pisanje britanskih medija

13.58 - Ruski predsednik Vladimir Putin će morati uskoro na operaciju jer je teško bolestan, tvrdi "insajder iz Kremlja", a prenose zapadni mediji kao što su Daily Mail i Mirror.

Njega će navodno menjati sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

REZIME 67. DANA Optužbe o sabotiranju rasporeda, ranjen načelnik ruskog Generalštaba Gerasimov?

Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/K

 

Pročitajte detaljnije pisanje britanskih tabolida o Vladimiru Putinu.

Zelenski odlikovao Pelosi 

13.42 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, odlikovao Ordenom kneginje Olge za "značajan lični doprinos" jačanju ukrajinsko-američkih veza i zahvalio na podršci Ukrajini.

Oglasio se papa Franja

13.21 - Papa Franja je u nedeljnom obraćanju na Trgu Svetog Petra opisao sukob u Ukrajini kao "jezivu regresiju čovečanstva", koja ga, kako je rekao, tera da "pati i plače."

Obraćajući se hiljadama okupljenih ljudi na Trgu Svetog Petra, pozvao je na otvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju ljudi zarobljenih u čeličani u Marijupolju, prenosi agencija Rojters.

REZIME 67. DANA Optužbe o sabotiranju rasporeda, ranjen načelnik ruskog Generalštaba Gerasimov?

Tanjug/Ap

 

Papa je ponovo implicitno kritikovao Rusiju, rekavši da je Marijupolj "varvarski bombardovan i uništen."

Evakuacija u Mariupolju se nastavlja

12.49 - Vlasti Marijupolja najavile su da za danas postoji mogućnost evakuacije civilnog stanovništva na teritoriju koju kontroliše Ukrajina.

"Zvanično. Danas je moguća evakuacija civilnog stanovništva iz Marijupolja u Zaporožje", prenosi Unian saopštenje pres-službe Gradskog veća.

Navedeno je da građani treba da se okupe u 16 časova u blizini tržnog centra Port Siti.

Evakuacija iz Azovstalja

12.29 - Dve grupe sa ukupno 46 civila, napustile su juče preko humanitarnog koridora objekte metalurškog kombinata Azovstalj u Mariupolju, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"Kao rezultat režima prekida vatre i otvaranja humanitarnog koridora, dve grupe civila napustile su 30. aprila stambene objekte u metalurškom kombinatu Azovstalj. Juče popodne je otišlo 25 civila, a uveče još 21 osoba je dvedena do naselja Bezimenoje", saopštilo je ministarstvo odbrane Ruske Federacije, prenosi TAS S.

Objavljeni satelitski snimci Mariupolja

12.16 - Objavljeni su novi satelitski snimci Mariupolja.

Prva slika kompanije Makar Technologies pokazuje kako je uništena svaka zgrada u blizini poslednjeg uporišta Ukrajinaca Azovstal u Mariupolju.

REZIME 67. DANA Optužbe o sabotiranju rasporeda, ranjen načelnik ruskog Generalštaba Gerasimov?

Foto: Tanjug/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

 

Pogledajte kako danas izgleda Mariupolj.

Austrijski kancelar upozorava na opasnost od velikog rata

11.57 - Austrijski kancelar Karl Nehamer upozorio je da što duže traje oružani sukob u Ukrajini, to se povećava opasnost od „velikog rata“.

Nehamer je, u intervjuima za više austrijskih medija, kazao da ne strahuje da bi Rusija mogla nuklearnu raketu da pošalje u pravcu Austrije.

Šolc okleva sa isporukom oružja Ukrajini

11.50 - Nemački kancelar Olaf Šolc odbacuje kritike zbog oklevanja Nemačke u snabdevanju Ukrajine oružjem i poručio da odluke donosi brzo, usaglašeno sa saveznicima, ali da je sumnjičav prema ishitrenim akcijama i samostalnom delovanju Nemačke.

Šolcu je lider CDU Frudrih Merc prebacio kukavičluk, na šta mu je kancelar odgovorio, u izjavi za „Zontagsbild“, da nije dovoljno plašljiv da bi takve optužbe ostavile utisak na njega.

Raketama Oniks uništen hangar sa oružjem kod Odese

11.40 - Ruske oružane snage su na vojnom aerodromu kod Odese raketama Oniks uništile hangar sa oružjem i municijom koje je stiglo sa Zapada, izjavio je danas predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov.

Dodao je da je uništena i pista aerodroma, piše list Izvestija.

REZIME 67. DANA Optužbe o sabotiranju rasporeda, ranjen načelnik ruskog Generalštaba Gerasimov?

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

 

Konašenkov je naveo da su ruski PVO sistemi oborili dva ukrajinska bombardera Su-24M i da je uništeno i 12 dronova.

Prema rečima Konašenkova, ruska vojna avijacija uništila je dva ukrajinska PVO sistema S-300, a dve ukrajinske balističke rakete Točka-U oborene su iznad Zaporoške oblasti.

Kuleba i Blinken

11.25 - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovarao je sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o daljim sankcijama Rusiji, isporukama oružja i finansijskoj podršci Ukrajini.

Kuleba je na Tviteru napisao da je pozvao SAD da obezbede maksimalnu liberalizaciju ukrajinskog izvoza.

Dodao je da je zahvalan Vašingtonu što su ispunile obećanje da će odlučno podržati Ukrajinu, prenosi Interfaks Ukrajina.

 

 

Isporuke gasa Moldaviji

10.55 - Isporuke ruskog gasa Moldaviji se odvijaju uobičajeno, uprkos tome što Moldavija odlaže dogovor o isplati duga Gaspromu pre 1. maja, objavio je na svom Telegram nalogu predsednik upravnog odbora Moldovagaza Vadim Čeban.

Moldavska vlada je ranije saopštila da bi Gasprom mogao da obustavi isporuke, jer u Kišinjevu još nisu spremni da vrate dug za potrošen gas, pa se traži odlaganje isplate.

REZIME 67. DANA Optužbe o sabotiranju rasporeda, ranjen načelnik ruskog Generalštaba Gerasimov?

EPA/Valda Kalnina

 

Moldavija insistira na dogovoru o planu otplate duga tek posle revizorske analize poslovnog bilansa kompanije Moldovagaz, prenosi TAS S.

Ranije je objavljeno da je dug Moldovagaza dostigao 433 miliona dolara, ali uzevši u obzir kašnjenje u plaćanju, procenjuje se da je dug porastao na 709 miliona dolara.

Rusija optužuje Ukrajinu za granatiranje sopstvenih civila

10.28Rusi su optužili Ukrajince za ubijanje i ranjavanje sopstvenih civila u granatiranju u južnoj oblasti Herson.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su ukrajinske snage granatirale školu, obdanište i groblje u selima Kiselivka i Široka Balka, javila je ruska agencija RIA. Ukrajina još nije odgovorila na ove navode.

Isporuka gasa

10.03 - Ruski proizvođač gasa, kompanija Gazprom, saopštila je da i danas isporučuje prirodni gas za Evropu preko teritorije Ukrajine, u skladu sa zahtevima evropskih potrošača.

Kako je saopšteno, isporuke iznose 97,2 miliona kubnih metara gasa, prenosi Rojters.

Obim isporuka u prethodnom danu iznosio je 71,7 miliona, dodaje se u saopštenju ruske kompanije.

Ruski kontraudar

9.40 - Rusija bi trebalo da odgovori recipročno na zamrzavanje ruske imovine od strane nekih neprijateljskih zemalja, objavio je danas predsedavajući ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Naše pravo je da preduzmemo simetrične mere prema preduzecćima koja posluju u Rusiji, a čiji vlasnici dolaze iz neprijateljskih zemalja koje su protiv Rusije preduzele konfiskaciju imovine“, napisao je Volodin na društvenim mrežama, preneo je Rojters.

Pregovori Rusije i Ukrajine

9.24 - Nakon pregovora u Istanbulu, rusko-ukrajinski pregovarački proces je otežan, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba u intervjuu kineskoj državnoj novinskoj agenciji Sinhua.

- Da, nakon pregovaračke runde u Istanbulu rusko-ukrajinski pregovori odvijaju se uz poteškoće. Ukrajinska delegacija je predložila nacrt sporazuma o međunarodnim bezbednosnim garancijama Ukrajini, a ruska strana je zatražila dodatno vreme da prouči taj predlog", rekao je Kuleba.

Konstatovao je da je "posle toga, nažalost, pregovarački proces postao veoma komplikovan", preneo je TAS S.

Zelenski i Pelosi

9.02 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da se u Kijevu sastao sa predsednicom Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i objavio je video snimak njihovog susreta.

- Smatramo da smo došli u posetu kako bismo vam zahvalili na vašoj borbi za slobodu. Vaša borba je borba za sve. Naša posvećenost tome govori da smo tu za vas dok borba ne bude gotova - rekla je Pelosi na video snimku koji je Zelenski podelio na Tviteru.

 

 

Evakuacija iz Azovstalja

8.46 - Određeni broj žena i dece evakuisan je iz čeličane Azovstalj koja je poslednje ukrajinsko uporište u devastiranom lučkom gradu Mariupolju, potvrdili su danas i ukrajinski zvaničnik i ruske državne novinske agencije.

Veruje se da ima još nekoiko stotina civila koji su i dalje zarobljeni u skloništima sa malo hrane, vode i lekova, prenosi AP.

Evropa zavisi od ruskog gasa

8.31 - Evropska unija zavisi od snabdevanja ruskim prirodnim gasom, koji još nije uključen u evropske sankcije Rusiji, izjavio je evropski komesar za unutrašnje poslove Tjeri Breton.

U intervjuu za radio Frans Internasional, Breton je naveo da Evropa godišnje uvozi oko 155 milijardi kubnih metara ruskog gasa, prenosi TAS S.

Ukrajina traži povratak suvereniteta na celoj teritoriji

8.12 - Jedini način da se obnovi mir u Ukrajini je da se vratiti ukrajinski suverenitet nad čitavom teritorijom zemlje, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu kineskoj državnoj novinskoj agenciji Sinhui.

- Jedini način da se obezbedi dugoročni red i stabilnost u Ukrajini jeste da Kijev obnovi suverenitet na celoj svojoj teritoriji u okviru međunarodnog priznatih granica - poručio je Kuleba, prenosi TAS S.

Zelenski pozvao Ruse da se ne bore u Ukrajini

7.56 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se u najnovijoj poruci na ruskom jeziku obratio vojnicima ruskih snaga i pozvao ih da se ne bore u Ukrajini.

Zelenski je kazao da Rusija regrutuje nove vojnike "koji imaju malo motiva i borbenog iskustva", kao i da ruski komandanti i generali dobro znaju da će narednih nedelja na hiljade vojnika izginuti ili biti ranjeno, prenosi AP.

Ruski vojni avion narušio švedski vazdušni prostor

7.46 - Ruski vojni avion Antonov An-30 na kratko je tokom protekle noći narušio švedski vazdušni prostor, saopštila je švedska vojska.

Švedski ministar odbrane Peter Hultkvist reagovao je na ruske akcije i osudio ovaj slučaj, prenose švedski mediji.

Napad na Odesu

7.28 - Ruske snage izvršile su raketni napad na aerodrom u Odesi, u kojem je oštećena pista koja je sada neupotrebljiva, saopštila je sinoć ukrajinska vojska.

Regionalni guverner Odese Maksim Marčenko tvrdi da je Rusija u napadu koristila raketu Bastion koju je lansirala sa Krima.

Moskva nije potvrdila ovaj napad, prenosi Rojters.

Ukrajinci gađali sela kod Hersona

7.13 - Rusko ministarstvo odbrane (MORF) saopštilo je danas da su u granatiranju sela u oblasti Herson od strane ukrajinskih snaga, poginuli i povređeni civili.

U izveštaju ruske novinske agencija RIA Novosti, navodi se da je MORF saopštilo da su ukrajinske snage granatirale školu, obdanište i groblje u selima Kiselivka i Široka Balka, prenosi Rojters.

Nije dalo podatke o tome koliko je ljudi ubijeno ili povređeno, niti kada je došlo do granatiranja.

Za sada iz Ukrajine niko nije potvrdio tačnost ove informacija, a izveštač Rojtersa nije mogao nezavisno da proveri izveštaj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading