ušni lekar
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kardiološkinja Marija Čajkovskaja upozorila je građane Rusije da čak i svakodnevno konzumiranje samo jedne kobasice može značajno povećati rizik od razvoja čak 11 ozbiljnih zdravstvenih problema odjednom. O ovom riziku je obavestila pratioce putem svog Telegram kanala.

Kako je objasnila Čajkovskaja, svakodnevno unošenje jedne kobasice u organizam može dovesti do povećane verovatnoće obolevanja od karcinoma debelog creva i pluća, povišenog krvnog pritiska, upale krvnih sudova, ateroskleroze, koronarne bolesti srca, demencije, dijabetesa, gojaznosti, oboljenja bubrega, kao i različitih neuroloških poremećaja.

Ona je naglasila da kobasice obično sadrže svega 15 do 20 procenata mesa, dok je ostatak sastava ispunjen iznutricama, sojom i raznim hemijskim aditivima. Sličan sastav, prema njenim rečima, imaju i mnoge vrste kuvanih kobasica koje se masovno konzumiraju.

Doktorka je na kraju apelovala na građane da u ishrani biraju pravo meso, a kao bolju i zdraviju alternativu navela je pečenu piletinu, koja može uspešno zameniti prerađevine poput kobasica i salama.

Podsetimo, ranije je imunološkinja Jelena Nasankajeva upozorila da ni pijenje čaja odmah nakon jela nije poželjna navika. Kako je objasnila, to može negativno uticati na funkcionisanje organa za varenje i izazvati gastrointestinalne tegobe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading