litije
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/RAMONDA PRODUCTION

 

 

Rezultati popisa u Crnoj Gori iščekuju se otprilike kao Đeknina smrt iz kultne serije „Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo" (u prevodu - nikad). Popis je, naime, održan još u decembru prošle godine, kada je objavljeno da je broj popisanih 673.203, te da polovina njih živi u tri grada (Podgorica, Nikšić i Bar). Svi su željno iščekivali pre svega da vide koliko se žitelja Crne Gore izjašnjava da su Srbi, ali još nisu dočekali. I ne zna se kad će...

Kako za Alo! kažu sagovornici iz Podgorice, jasno je da mnogima ne odgovara da se vidi koliko je zaista Srba u Crnoj Gori i to da ih je u odnosu na prethodni popis znatno više, s obzirom na to da su se, padom režima Mila Đukanovića, mnogi oslobodili straha i slobodno se izjasnili ko su i šta su. Prema rečima našeg izvora, izbegavanje da se objave rezultati direktna je posledica pritisaka sa Zapada, a ključne poluge tih pritisaka su jedan čovek i jedna ambasada: Gabrijel Eskobar, specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan, koji uskoro preuzima novu dužnost u Stejt departmentu, i Ambasada Nemačke u Podgorici.

- Nije tajna da je izvršna vlast u Crnoj Gori, s premijerom Milojkom Spajićem na čelu, pod jakim uticajem stranaca, što iz političkih razloga, jer je Crna Gora, između ostalog, članica NATO, što iz ekonomskih, jer bi bez pomoći sa strane privreda i finansije Crne Gore teško opstali duže od mesec dana - objašnjava naš sagovornik, i nastavlja:

- Samim tim, stranci su znali gde i koga da pritisnu i onda nikoga ne treba da čudi ovo što se dešava oko rezultata popisa. Još jedan cirkus koji je moguć samo u Crnoj Gori i nigde više.

Eskobar je, kažu naši sagovornici, i inače u nekoliko navrata, narodski rečeno, lomio kičmu raznim funkcionerima u Crnoj Gori po raznim pitanjima, a nije tajna ni da su se vlade u više navrata aminovale ili čak sastavljale u stranim ambasadama u Podgorici, s američkom na čelu.

Gabrijel Eskobar je, inače, u martu boravio u Crnoj Gori i tada je otvoreno i personalno podržao Milojka Spajića, stajući tako praktično na njegovu stranu u sukobu sa predsednikom Jakovom Milatovićem, iako Milatovića nije imenom pomenuo.

- Svaka zemlja koja se pridruži EU je prosperitetnija i demokratskija i mi to želimo za Crnu Goru. Veoma smo zadovoljni što postoji strateška vizija u ovoj zemlji da se kreće tim pravcem. Pitanje koje se tiče ruskog malignog uticaja u regionu je veoma ozbiljno, i to je još jedan razlog zašto je posvećenost NATO ključna - kazao je tada još Eskobar.

S druge strane, kako kaže naš izvor iz Podgorice, priča se da je veliku ulogu u odlaganju objavljivanja rezultata popisa, navodno zato što ne postoji odgovarajući softver za brojanje i ubacivanje podataka, pa se čeka njegova kupovina, s kojom se oteže, imala i nemačka ambasada u Podgorici.

- Nemci su poslednjih godinu ili dve veoma aktivni kada je reč o unutrašnjoj politici u Crnoj Gori. Očigledno je da pokušavaju da pariraju Amerikancima i da se nametnu kao nezaobiolazni faktor kada se u Crnoj Gori, ali i celom regionu o nečemu odlučuje. Po pitanju rezultata popisa poklopili su im se interesi sa Amerikancima, ali nije uvek tako - kaže naš sagovornik i podseća da je premijer Spajić pre nekoliko dana boravio u Berlinu.

Na našu konstataciju da će rezultati jednom morati da budu objavljeni, naši sagovornici kažu da se čekaju dve stvari. Prva je da Milojko Spajić dovoljno učvrsti svoju vlast, a druga da bivši premijer Duško Marković, doskora visoki funkcioner DPS, formira svoju partiju (šuška se da će to saopštiti u narednih petnaestak dana) i aktivno se uključi u politički život Crne Gore.

 

Knežević: Ovo vodi u ozbiljnu nestabilnost!

Govoreći na temu popisa i neobjavljivanja rezultata, jedan od lidera Srba u Crnoj Gori Milan Knežević rekao je u intervjuu za Alo! da sve što se dešava unosi ozbiljnu sumnju u verodostojnost podataka koji će biti objavljeni.

- Da smo ručno upisivali rezultate popisa na staroegipatskom pergamentu, dosad bi bili objavljeni. Prema poslednjim informacijama, nadležni iz Monstata kupuju softver, ali stiče se utisak da ćemo pre nabaviti nuklearno oružje nego taj program za unos podataka. Sve ovo unosi ozbiljnu sumnju u verodostojnost podataka koji će biti objavljeni i s pravom prozivamo garante i žirante popisa da se rezultati najzad objave bez bilo kakvih pokušaja intervencije jer nas to može odvesti u ozbiljnu nestabilnost.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading