NIJEDNA LEPA PORUKA OD ŠOLCA ZA SRBIJU IZ PRIŠTINE Pred našim državnim vrhom su najveći izazovi u proteklih nekoliko decenija! (FOTO)
EPA/ Georgi Licovski

Šolc trazi međusobno priznanje Beograda i Prištine i najavljuje podršku lažnoj državi Kosovo u Savetu Evrope.

„Jasno je da se sporazumom konačno rešava pitanje priznanja Kosova, onda je nezamislivo da dve zemlje ne priznaju jedna drugu, a da budu deo EU. Za Kosovo je važno da dijalog sa Srbijom, uz posredovanje Evropske unije, ide napred“, rekao je nemački kancelar u Prištini.

ŠMIT SKANDALOZNIM REČIMA UDARIO NA DODIKA Ponaša se kao drvoseča u šumi! - Alo.rs

Najavljujući posetu preko društvenih mreža, Šolc je uoči dolaska potvrdio da dolazi na Kosovo, u Beograd, Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku da bi „promovisao proces pristupanja EU na lokalnom nivou i da podržim regionalnu razmenu (Berlinski proces)“, ali i: „Biće reči i o našem zajedničkom odgovoru na ruski agresorski rat u Ukrajini“.

Koliko Nemačka ima bliske odnose sa Kosovom, jedan od pokazatelja je upravo to što je, prema rečima samog nemačkog kancelara, odabrao Prištinu za svoju prvu posetu regionu.

Kosovo je pouzdan partner Nemačkoj jer je, prema rečima Šolca, ono to dokazalo i odgovorom na rusku agresiju u Ukrajini.

Takođe, Kosovo je ispunilo i uslove za viznu liberalizaciju, a Nemačka taj proces podržava i konkretnim potezima.

SASTALI SE VUČIĆ I SIJARTO Hvala na snažnoj podršci Mađarske evrointegracijama Srbije! (FOTO) - Alo.rs

I kod podrške za članstvo Kosova u EU, važno je „ići napred“, kaže Šolc, a takav put podrazumeva rezultat dijaloga sa Beogradom, koji vidi kroz približavanje strana jedna drugoj.

„Za Kosovo je važno da se dijalog uz posredovanje EU pomeri napred. Kosovo i Srbija kroz sveobuhvatan sporazum da dovedu do političkih rešenja. Dijalog je put koji Kosovo otvara za evropsku perspektivu. Politički sporazum između dve zemlje je važan uslov za perspektivu mladih ljudi na Kosovu. Sporazum bi na kraju trebalo da reši i kosovsko pitanje jer je nezamislivo da dve zemlje koje jedna drugu ne priznaju, postanu deo EU. Obe strane moraju da se približe jedna drugoj“, rekao je Šolc.

Šolc je pozvao Aljbina Kurtija na jesen u Berlin, jer želi da „oživi Berlinski proces“, što upravo traži i Priština antagonizujući inicijativu Otvorenog Balkana Berlinskom procesu, kojoj se Priština protivi uz objašnjenje da je to plan „srpskog hegemona“.

Šolc je istovremeno, odgovarajući na novinarska pitanja, o odnosu Srbije prema uvođenju sankcijama Rusiji kazao da svako ko želi da postane članica EU mora da se pridržava odluka EU.

„Ko god da postane članica EU mora da prihvati ceo režim koji dolazi sa tim. Govorim o zajedničkim pravilima koja smo razvili. Mora da prihvati zakonodavstvo, demokratiju, otvorenost, transparentnost, a to uključuje i zajedničku politiku prema drugim zemljama, kao i režim sankcija koje je EU uvela Rusiji, a to mora prihvatiti zemlja koja ima za cilj članstvo u EU“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
kiril

10.06.2022 14:04

LAŽU : NIKAD NEČEMO U EU, NITU SRBI, NITU MAKEDONCI.

Aca

10.06.2022 14:39

Koji nemacki prijatelji kad dolaze u beograd pricaju jedno a na kosovo drugo da priznamo kosovo a putin je agresor

Miki

10.06.2022 14:43

Minijaturni neo........ ima muzičke želje.Slepac neznam gde vidi dve države sem ako jeste pijan pa vidi duplo.

ZIVORAD

10.06.2022 14:55

Jadan je ovaj svet,kada fasisticka nemacka deli packe onima koji su je pobedili i spasili covecanstvo od zla.Ali to sve zahvaljujuci americi i maloj britaniji.