PUT SRBIJE U BUDUĆNOST, EVROPSKI PUT Vučić objavio 10 tačaka svog obraćanja
Foto: Tanjug

- Srbija se nalazi na evropskom putu i ići će snažnije, uprkos svim brojevima. Mi moramo da vodimo računa o našoj budućnosti i budućnosti naše dece. Želimo da pripadamo tipu evropskog društva, zato verujem da ćemo nastaviti reforme.


- Pitanje Kosova i Metohije je pitanje sudbine naše nacije u narednom periodu. Obavili smo važne razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice. Suočeni smo, ne samo neprimerenim pritiscima i ocenama svega što se dešava na KiM, već i sa svakodnevnim kršenjem normi međunarodnog javnog prava.

- Suočavamo se sa velikom krizom energenata u Evropi i svetu. Tražio sam od predstavnika ruske kompanije da spuste cenu nafte, odnosno naftnih derivata. Zvanični podaci Eurostata govore da Srbija ima najniže cene električne energije u celoj Evropi.

- Za nas je važno, da u narednom periodu, nikada ne pređemo 60 odsto javnog duga, koristiću sve instrumente, neću da ostavljamo visoku stopu javnog duga našoj deci.

- Robne rezerve smo napunili, imamo dovoljno velike količine i pirinča, ulja, kukuruza, šećera kristala, pasulja, sardina u ulju i kuhinjske soli.
Što se hrane tiče nema problema u Srbiji, a u stanju smo da obezbedimo gotovo ceo region.

- Ključni reformski zadaci pred Srbijom:

- nova energerska politika
- obrazovanje i nauka
- modernije, a jeftino zdravstvo
- dalja digitalizacija i razvoj robotike i veštačke inteligencije
- klimatske promene i zaštita životne sredine

- Povećanje penzija skoro u potpunosti mora da prati povećanje plata. Treba da nastavimo ulaganje u dualno obrazovanje. Moraćemo mladima da ponudimo bolje obrazovanje i jednaku šansu za dobijanje posla.

- Srbija je vojno neutralna i tako će i ostati.

- Ono što je za nas veoma važno to je natalitet, i dodatne mere za podsticanje rađanja i podrška majkama. Molim majke da nam se jave za dobijanje granta od 20.000 evra za kupovinu nekretnine. Sve što radimo nema nikakvog smisla ukoliko nema ko da nas nasledi.

- Put Srbije u budućnost, evropski put, objavio je predsednik Vučić.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading