PREMIJERU LAŽNE DRŽAVE SE CRNO PIŠE "SAD odustaju od Kurtija jer vodi politiku Envera Hodže"
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

"Ideologija koju je prihvatio Aljbin Kurti tokom svog školovanja, jeste ona koja ne idu u prilog dobrim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ta ideologija je forsirana u školskim tekstovima istorije i književnosti u Albaniji, a na Kosovu kopirana. Samo je skinuta slika Envera Hodže, koja je zamenjena slikom druga Tita, ali duh tih sadržaja je bio isti. Enver Hodža je vodio svoju zemlju u izolaciju i taj duh je dosta ugrađen u političku filozofiju Aljbina Kurtija. Sada nije vreme Hladnog rata, sasvim je drugačija situacija, ali ta ideologija je ostavila tragove kod njega, ta ideologija je prepreka za bolje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Spahiu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ranije je najavio da će u novembru otputovati u zvaničnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama, ali ta poseta još uvek nije realizovana.

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj sinoć je Kurtiju poručio da ni ne treba da ide, jer mu kao levičaru tamo nije mesto. S druge strane ministar odbrane Armend Mehaj izjavio je danas da saradnja Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama nikada nije bila bolja i bliža. 

Spahiu konstatuje da je premijer Kurti samo formalno “okrenut ka Americi” i ukoliko ne dođe do konstruktivnije saradnje, za očekivati je da će američka administracija odustati od aktuelne kosovske vlade. 

"Ne mislim da će biti egzistencijalno opasno za Kosovo, jer Amerikanci imaju toliko snage da promene vlast na Kosovu. Oni imaju snage da promene vlast u većim i suverenijim državama nego što je Kosovo, ali će to koštati Aljbina Kurtija karijere", zaključio je Spahiu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
KKK

04.12.2021 10:23

I na kraju ce da prave bunkere sirom Kosova !!