SRBIJA ODGOVORILA NEMAČKOJ "Što nam više otimate nasleđe, odlučniji smo da ga se ne odreknemo!"
Youtube Printscreen/RTS/Wikipedia

Što je više pokušaja da se srpsko kulturno-istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji otuđi od Srbije, to je jača njena odlučnost da se tog nasleđa nikada ne odrekne, poručila je Ambasada Srbije u Nemačkoj, nakon što je nemački ambasador u Prištini Jorn Rode nazvao Visoke Dečane "kosovskim manastirom", posle posete nemačke delegacije toj svetinji i razgovora sa igumanom Savom.

Na zvaničnom nalogu ambasade na platformi "Iks" objavljena je u subotu fotografija Visokih Dečana, uz podsećanje da je u pitanju srpski srednjovekovni manastir koji se nalazi na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine.

 

 

Delegacija nemačkih diplomata u ovoj poseti bila je u petak, a manastir je na društvenoj mreži "Iks" naveo da je razgovor bio „usredsređen na aktuelne izazove sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva i srpska zajednica na Kosovu".

Delegaciju je, inače, predvodio politički direktor za jugoistočnu Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rajfenštul, a zajedno sa njim manastir Visoke Dečane posetili su nemački ambasadori u Prištini, Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Skoplju i Tirani.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu UNESKO, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca, a privremene institucije samouprave odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine i da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Visoki Dečani su pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

Na to je podsetila i poslanica Pokreta Sare Vagenkneht u Bundestagu Žaklin Nastić ističući da se u objavi Rodea ne pominje činjenica da je taj manastir ograđen bodljikavom žicom, u šta je, kako dodaje, imala prilike i sama da se uveri.

Ona je na "Iksu" ukazala da je bodljikava žica dokaz stalno visoke pretnje napadima i provalama albanskih ekstremista na hrišćansko srpsko pravoslavno kulturno dobro.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading