Spomen ploča
Foto: Printscreen/Printscreen / SPC

On je na društvenoj mreži „X“ pozvao građane da podrže ovu inicijativu.

„Pokrenuli smo peticiju za vraćanje spomenika palim srpskim vojnicima 1912-1918 na vojnom groblju u Prištini i potrebna nam je vaša podrška“, naveo je Mijačić, a preneo portal Kosovo onlajn. 

On je poručio je da pomeranje spomen ploče palim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu na prištinskom groblju spada među najsramnije događaje moderne francuske istorije, ističući da ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona mora da reaguje.

Dodao je da su od 1999. godine u Prištini porušeni svi srpski spomenici, a ogromna većina srpskih nadgrobnih spomenika uništena širom Kosova i Metohije.

„Da bi se distancirali od takve nekrofobije, Ambasada i ambasador Gero moraju da se izjasne o ovom pitanju i vrate spomenik tamo gde mu je mesto“, istakao je Mijačić.

Podsetimo, ambasade Francuske i Nemačke u Prištini saopštile su ranije da je na njihovu inicijativu pomerena spomen ploča palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu na vojnom pravoslavnom groblju u Prištini, kako bi na to mesto bila postavljena nova u znak sećanja svim nastradalim borcima između 1912. i 1918. godine.

U odgovoru za Kosovo onlajn iz Opštine Prištine naveli su da nisu primili nikakav zahtev za pomeranje spomen ploče palim srpskim vojnicima tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata na vojnom pravoslavnom groblju u Prištini.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Najbolji teniser sveta Novak Đoković igra meč sa Holgerom Runeom u prvom kolu Završnog mastersa u Torinu. 🎾 #alo #alonovine #alodnevnenovine #fyp #foryou #foryoupage #fypシ #fypシ゚viral #novakdjokovic #tennis ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading