ŠTA RADI KFOR? Dok se Šiptari iživljavaju nad Srbima međunarodne snage ko na pikniku!
Kosovo online

Ovakvi događaji na severu KiM mogli su da se naslute poslednjih 10-15 dana, rekao je za RTS sociolog Vladimir Vuletić.

"Od kada je na čelu prištinskih institucija, Aljbin Kurti se ponaša kao da je Kosovo nezavisna država. Njegova ideja je da deo Srba učini lojalnim, ali kako je to nemoguće onda da ih zastraši, finansijski obezglavi. Ako dođe do incidenata neke će i da pohapsi ili protera. Međunarodne snage, koje su tu da obezbede sigurnost, se ponašaju kao posmatrači. I reagovale bi samo ako dođe do sukoba koje Kurti ne može da reši ili ukoliko bi došlo do pokušaja proterivanja Srba", smatra Vuletić.

Kada je reč o upadu policije u Veliku Hoču i oduzimanju vina porodici Petrović, Vuletić kaže da je reč o uglednoj srpskoj porodici, a da je to mesto vekovima poznato po gajenju vinove loze i proizvodnji vina.

"To su ugledni ljudi i ako obezglavite takve ljude sve ostale ćete da demolarišete. Uvek postoji određeni broj Srba koji će to da prihvataju, ali zavisi pre svega koliko je narod na severu, ali i u enklavama južno od Ibra čvrsto opredeljen da takvu politiku ne prihvati", smatra Vuletić.

Naglašava da Srbija treba da prati situaciju, da ne odstupa od politike da ne smeju da se dovedu u pitanje postavljene crvene linije, ali i da ne čini korak koji bi međunarodni faktori doveli u pitanje.

"Situacija je vrlo, vrlo osetljiva i značajnu ulogu će imati i živci. Sve se čini da se Srbi zastraše, kako bi se ili iselili, ili da prihvate situaciju u kojoj Kurti ima potpunu kontrolu. Ali čak i ako bi uspeo da obezbedi određeni stepen lojalnosti, Kurti zna da to nije održivo na duge staze", rekao je Vuletić.

Naglašava i da oni koji ne žele da razgovaraju, koji se oslanjaju isključivo na pretnje i silu, pre ili kasnije će im se vratiti kao bumerang.

"Kurti želi da anulira ono što je dogovoreno i da se krene od nule, da Srbija prizna Kosovo pa da se onda razgovara o svemu. Iako velike sile gledaju pre svega svoje interese, vidimo da se sada intenzivno radi na dovođenju američkih investitora. Ako se to desi imaćemo i drugačiji odnos SAD prema Srbiji. Kurti će imati određeno vreme da ostvari svoju politiku, ako u tom periodu Srbi ne pokleknu pod pritiskom, moraće da odustane od takve politike", rekao je za RTS sociolog Vladimir Vuletić.

Oko 300 kosovskih specijalaca, u pratnji brojnih oklopnih vozila, ušlo je sinoć iz pravca južne Kosovske Mitrovice u Severnu Mitrovicu.

Specijalci su se rasporedili po obodu grada i blokirali severni deo Mitrovice.

U severnom delu Kosovske Mitrovice je mirno, a okupljeni građani su se razišli.

Kosovska policija saopštila je da će narednih dana povećati prisustvo na severu i navela da je to u cilju održavanja javnog reda. 

Aljbin Kurti je "nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije severa KiM, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i naglasio da Kurti želi da izazove nasilje i protera srpski narod sa KiM, gde napada vrtiće, ljude u Velikoj Hoči.

Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na KiM po Rezoluciji 1244, rekao je Petković, a međunarodnoj zajednici poručio da ne treba da bude iznenađena odlukama Beograda koji je odlučan da sačuva srpski narod u južnoj pokrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading