Vesić: Kurti politički preživljava ratom i sukobima
EPA

"U ovoj situaciji mi sa jedne strane imamo predsednika Vučića, čija je politika “Otvoren Balkan”, dakle saradnja medju narodima na Balkanu. Upravo se ta politika ogleda kroz našu saradnju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, nadam se sutra i sa Bosnim i Hercegovinom i Crnom Gorom. Deo inicijative “Otvoreni Balkan”, treba da bude i Kosovo koje je deo Srbije ali gde mi nemamo faktičku vlast po rezoluciji 12/44 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Otvoreni Balkan je budućnost Balkana”, rekao je Vesić.

Vesić dodaje da je naša politika saradnja, i da “Otvoreni Balkan” omogućava jedinstveno tržište robe i kapitala, da nema granica i da slobodno može da se putuje i radi.

“Sa druge strane imate Kurtija koji odbija bilo koji vid saradnje i dogovor, postavlja granice i zabranjuje da ljudi mogu slobodno da se kreću.

Kurti svojim gradjankama i gradjanima nema šta da ponudi, već je izgubio lokalne izbore, ne nudi im ni bolji životni standard, ni dovoljno hrane kao ni energente, ne može da im ponudi povećanje plata, tako da nažalost jedino na čemu on politički preživljava jeste nudjenje rata i to je njegova politika.

Zato će teško doći do bilo kakvog dogovora jer on vodi svoju unutrašnju politiku i sve ovo što radi sa Srbijom, to je njegov način vodjenja svoje političke kampanje.
Kurti čak nema ni podršku svog naroda, jer po istraživanju javnog mnjenja većina kosovskih Albanaca nije za njegovu politiku iz razloga što narod želi da živi normalno”, kaže Vesić.

Na pitanje o mogućnosti eskalacije situacije 1. Septembra, Vesić kaže:

“Kurti neće moći da ponovi nasilje 1. septembra sprovede u delo ako ne dobije podršku medjunarodne zajednice. Jasno je da je medjunarodna zajednica prvi put počinje da traži od kosovskih lidera da sprovedu sporazum koji su potpisali, a to je početak rada Zajednica srpskih opština.
Lično je ambasador Hill primetio da u Evropi postoje autonomije mnogo veće i snažnije nego što je Zajednica srpskih opština pa to nikome u Evropi ne smeta”.

“Politika Prištine je ista poslednjih 100 godina a to je da se smanji broj Srba na Kosovu i Metohiji, da se jednoga dana svi isele, kako bi onda nama Albanci na pregovorima rekli za šta se borite kada tamo nema vašeg stanovništva?

Ono što je dobro, jeste to što je poslednjih godina po prvi put zaustavljeno iseljavanje srpskog stanovništva sa Kosova, ne pričam o periodu od 10-15 godina pričam o periodu unazad 100 godina.
Po prvi put Srbi nisu podeljeni, imaju jedan glas što stvara veliki problem vlastima u Prištini, srpsko stanovništvo veruje Beogradu i ne iseljavaju se sa Kosova to je velika politička pobeda Srbije i predsednika Vučića”, zaključio je Vesić.

Komentari (0)

Loading