VEŠTAČKI PROBLEM NAMERNO IZAZVAN Bocan-Haračenko o krizi na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj
Jutjub/ Color Media Communications



Komentarišući optužbe Sarajeva da su za najnoviju institucionalnu krizu u BiH krive Srbija i Rusija zbog podrške srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, ruski ambasador je rekao da nije potrebna lupa kako bi se videlo da nije rukovodstvo Srba izazvalo kriznu situaciju u BiH, a još manje Srbija i Rusija.

Prema njegovim rečima, to su, pre svega, učinili međunarodni zvaničnici koji bi trebali da budu odgovorni za prevazilaženje postojećih problema.

„Upravo se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pre nego što je dobrovoljno dao ostavku flangrantno umešao u unutrašnja državna pitanja“.
On je za magazin „Kord“ ocenio da se situacija ozbiljno pogoršala kada je Zapad nominovao Kristijana Šmita za sledećeg visokog predstavnika, bez konsenzusa u Upravnom odboru Saveta za sprovođenje mira, mimo Saveta bezbednosti UN, kao i bez odobrenja svih strana u BiH.

„Smatramo da postoji samo jedan način da se prevaziđu ovi veštački stvoreni izazovi. Sve strane u BiH treba ponovo da se priključe dijalogu o tome kako same da prevaziđu sve probleme i razlike. Time će obezbediti primenu Dejtonskog sporazuma iz 1995, osigurati suverenitet BiH i široka ovlašćenja dva entiteta, kao i jednaka prava tri konstitutivna naroda“, naglasio je ruski ambasador.

„Priština da prekine sa neodgovornim ponašanjem“

VEŠTAČKI PROBLEM NAMERNO IZAZVAN Bocan-Haračenko o krizi na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj

EPA

 

Kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji, Bocan-Harčenko je naveo da Moskva poziva Prištinu da prekine svoje neodgovorno ponašanje i nastavi normalan dijalog sa Beogradom.

„Saglasan sam da je razlog za zastoj dijaloga između Beograda i Prištine nevoljnost privremenih institucija samouprave na Kosovu da vode ozbiljne razgovore. Polazimo od toga da briselski dijalog, organizovan u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN, ima potencijal koji nije iskorišćen“, ocenio je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, važno je da facilitatori i druge zainteresovane strane podvuku da vođe Albanaca treba da ispune svoje ranije obaveze, pre svega, one koje se tiču formiranja Zajednice srpskih opština, preneo je portal RTRS.

„Oglušavanje o ovu obavezu, šteti samoj Prištini i mi očekujemo da to shvate što je pre moguće“.

On je rekao da pokušaji Prištine da destabilizuje situaciju, uključujući i racije lokalnih policijskih specijalnih snaga na severu Kosova i Metohije samo stvaraju još više tenzija.

„ Žao nam je što oni koji donose takve odluke ne razmatraju njihove moguće ozbiljne implikacije“, kazao je ruski ambasador Bocan-Harčenko.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading