MUNJEVITA AKCIJA OZNA: Smaknuli smo najgore ustaške koljače, jurili ih po svetu kao pse
Alo.rs


Tadašnji operativci OZNA, mahom Srbi, koji su na izmaku Drugog svetskog rata uz pomoć preživelih logoraša identifikovali zločince koji su pokušali da pobegnu iz zemlje. Između 850 i 900 najgorih ustaških koljača koji su počinili najkrvavija zverstva u Jasenovcu, Novoj Gradiški i ostalim logorima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj likvidirano je po kratkom postupku.

Bitka za pravdu širom sveta

Nakon munjevite akcije, bitka za pravdu je nastavljena narednih decenija širom sveta. Ustaše koje su se krile u emigraciji, mahom u zemljama koje su iz raznih razloga odbijale da ih izruče u tadašnju SFRJ, padale su kao kruške. Lovili su ih kao pse i likvidirali jednog po jednog. Čak su i Dinko i Nada Šakić služili kao mamci za ostale teroriste, a 50 vojnika čuvalo ih je 24 sata dnevno u Argentini i Paragvaju.

Početkom osamdesetih, bivši obaveštajac Službe državne bezbednosti Božidar Boža Spasić sproveo je specijalni rat protiv ustaških i albanskih terorista u emigraciji. Imajući knjigu s 7.000 imena ustaša širom sveta, zvao ih je u dva-tri ujutru i puštao im s kasetofona Užičko i Čačansko kolo kako bi ih držao u stalnom strahu.

Uloga Dinka Šakića u hvatanju Mira Barešića

Dinko Šakić, jedan od zapovednika logora Jasenovac, ne znajući odigrao je ključnu ulogu u hvatanju Mira Barešića, koji je zverski ubio jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića. Barešić je prebačen u Paragvaj, gde ga je Šakić, zahvaljujući svojim vezama u američkoj obaveštajnoj službi CIA, uspeo da zaposli kao telohranitelja uglednog američkog senatora. Međutim, operativci su ga identifikovali i vratili u švedski zatvor.

Ova operacija bila je deo šire borbe SDB protiv ekstremne ustaške i albanske terorističke emigracije, koja je trajala punih 15 godina. Sve u svemu, ova akcija predstavlja jedan od najintrigantnijih i najmanje poznatih dela borbe protiv zločinačkih režima iz Drugog svetskog rata širom sveta.

(Srpski Telegraf)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading