DRAMA NA POŽAREVAČKI NAČIN: Kućni ljubimci na Ustavnom sudu!
Foto: Printscreen/instagram

 

Odluka požarevačke skupštine od 11. februara, kojom se, između ostalog, ograničava broj kućnih ljubimaca u stanovima, stigla je do Ustavnog suda.

Udruženje „Požarevačke šapice” zatražilo je procenu ustavnosti Odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada Požarevca, pozivajući se na Ustav i Zakon o dobrobiti životinja. Dok čekaju izjašnjenje, kažu da su posledice ovakve odluke već vidne jer je povećan broj napuštenih rasnih pasa na ulicama grada.

– Trenutno imamo pet rasnih pasa koji su izbačeni na ulicu i koje smo sklonili. Odluka je na snazi već tri meseca i ljudi su sve više uplašeni – kaže Dušica Đorđević Popović, zakonska zastupnica „Požarevačkih šapica”.

U međuvremenu, Skupština grada odbila je njen predlog da dnevni red poslednje sednice dopuni tačkom o poništenju odluke koja se tiče životinja, uz obrazloženje da njen predlog i obrazloženje imaju tehničke propuste.

Podsećamo, sporna odluka iz februara predviđa da vlasnici u stanu mogu da drže najviše jednog psa ili mačku i podmladak do tri meseca starosti. Ako žive u porodičnoj kući sa dvorištem manjim od pet ari, ograničavaju se na najviše dva psa ili dve mačke i podmladak do tri meseca, a onima koji imaju više od pet ari dozvoljava se da drže po tri životinje obe vrste. U zajedničkom stanu i dvorištu psi i mačke se mogu držati samo ako postoji saglasnost svih sustanara. Burna reakcija javnosti širom Srbije podstakla je lokalnu vlast da preispita ovu odluku. Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović javno je obećao da će sa zainteresovanim građanima i udruženjima pokušati da dođe do kompromisnog rešenja, ali na novoj javnoj raspravi koja je usledila, dogovor nije postignut. Od tada je prošlo više od tri meseca ali se više niko iz vlasti nije oglašavao o ovoj temi.

Zastupnica „Požarevačkih šapica” kaže da se pre dve nedelje obratila i Odeljenju za komunalne delatnosti grada Požarevca, gde joj je rečeno da se radi nacrt nove odluke, te da će se još jednom razgovarati sa civilnim sektorom.

Podsećamo i to da je u odluci koja je stupila na snagu, vlasnicima pasa i mačaka ostavljeno šest meseci da se usklade sa odrebama odluke o broju životinja. Ukoliko se do polovine avgusta odluka ne izmeni, Požarevljani koji imaju višak kućnih ljubimaca, moraće da ih se reše.

Nelogičnost

Osim broja kućnih ljubimaca, osporavana je i odluka da opasnog psa na javnu površinu vlasnik sme da izvodi samo u periodu od 20 časova uveče do 7 ujutru, i to isključivo van prostora centralne gradske zone. Postavljalo se pitanje kako vlasnik takve rase koji živi u gradskoj zoni može u dozvoljeno vreme da dospe van te zone s psom, ako je zabranjeno kretanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Власник пса

30.05.2021 22:33

Просто ми је невероватно да та надасве глупа одлука још није повучена. Ајд прихватићу начин размишљања предлагача, па и градоначелнича, али не могу да схватим одборнике који су је изгласали. Има ли неко од њих разума или своје мишљење да је увођење ове одлуке ван сваке памети и разума. Срамна и бедно неморална одлука.