AMERIKA ŠALJE "VAMPIRE" U UKRAJINU Ubice za ruske bespilotne letelice
Foto: Printscreen

Ukrajinske snage uskoro će moći da pretvore obične kamionete i druga vozila u mobilne raketne bacače koji mogu da uklone ruske bespilotne letelice zahvaljujući novoj stavci u najnovijem paketu američkog oružja za Ukrajinu

"Vampir", od američkog proizvođača oružja “L3Harris”, uključen je u paket američke pomoći Ukrajini vredan 3 milijarde dolara koji je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena objavila prošle srede. Paket, najveći do sada, takođe uključuje podršku artiljerije i protivvazdušne odbrane, između ostalih sistema, piše Biznis insajder.

Prema proizvođaču, Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment (Vampire) oprema uključuje laserski vođen sistem oružja koji se lako može utovariti u teretni prostor kamiona i postaviti pomoću dve osobe. Oružje je efikasno za gađanje i zemaljskih i vazdušnih ciljeva.

To je modularni sistem koji pruža "sposobnost preciznog udara", kao što je laserski vođena municija zemlja-vazduh.

U Ukrajini će sistem verovatno služiti za suprotstavljanje bespilotnim vazdušnim sistemima, izvestio je u četvrtak “Defense News”, pozivajući se na komentare Kolina Kala, američkog podsekretara odbrane.

– Sam "Vampir" sistem je protiv UAS sistema (bespilotni avionski sistemi). To je kinetički sistem koji koristi male rakete za gađanje bespilotnih letelica na nebu – rekao je Kal novinarima ove nedelje.

Upotreba onoga što je poznato kao “napredni sistem preciznog oružja za ubijanje”, smanjiće vreme koje ukrajinske snage troše na zaključavanje potencijalnih ciljeva, dodajući visoko mobilnu opciju koja se brzo raspoređuje na linije fronta.

Pol Sviergoz, portparol “L3Harris-a”, rekao je za Insajder da kompanija očekuje da će u “narednim danima” dobiti zvaničnu naredbu vlade SAD u kojoj se precizira koliko će jedinica biti isporučeno Ukrajini. Kompanija očekuje da će moći da isporuči sisteme u roku od devet meseci.

 

 

Do sada su SAD obezbeđivale rakete Stinger koje može da ispali jedna osoba na zemlji, ali te zalihe je ponestalo.

"Vampir" sistem je neka vrsta nadogradnje. Njegov četvorocevni raketni bacač omogućava ukrajinskim snagama da pogode više ciljeva bez ponovnog punjenja, a mogućnost postavljanja oružja na vozilo daje operaterima mogućnost da pokriju veće područje brže od trupa na zemlji raketama koje se lansiraju sa ramena.

Rusija je u velikoj meri koristila dronove od početka Specijalne operacije u februaru, koristeći ih za misije posmatranja koje omogućavaju kasnije artiljerijske napade na ukrajinske snage. Ukrajina je ranije tvrdila da su pronađene ruske bespilotne letelice, uključujući osmatrački dron Orlan-10, koje su uključivale tehnologiju iz zapadnih zemalja, uprkos globalnim sankcijama.

KRENULI NA SVE ILI NIŠTA! Evo kako je razbijena kontraofanziva kod Hersona!

– Posedovanje sistema koji su veoma modularni i koji mogu da se instaliraju na sve tipove vozila — i takođe veoma mobilnih — a koji se koriste za obaranje ovih dronova, trebalo bi da mnogo poboljša preživljavanje ukrajinskih snaga – rekla je za “Insajder” Stejsi Petidžon, viši saradnik i direktor programa odbrane u Centru za novu američku bezbednost.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini ČITAJTE OVDE.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading