LOŠE VESTI ZA KIJEV Ništa od ukrajinske kontraofanzive, porazi se nižu u Donbasu, a jedan problem je glavna muka Vladimira Zelenskog
Foto: Shutterstock

Zbog toga će se najverovatnije obećanje predsednika Vladimira Zelenskog američkim kongresmenima da će u avgustu krenuti u ratnu operaciju za povratak okupiranih teritorija odložiti za bolja vremena.

Penzionisani pukovnik i bivši portparol Ministarstva odbrane Rusije Viktor Baranec objašnjava da pravac ratne operacije ka Zaporškoj i Hersonskoj oblasti nije slučajno izabran, jer je upravo tamo organizovano izdavanje ruskih pasoša. Osim toga, u Donbasu ukrajinska vojska trpi velike poraze.

LOŠE VESTI ZA KIJEV Ništa od ukrajinske kontraofanzive, porazi se nižu u Donbasu, a jedan problem je glavna muka Vladimira Zelenskog

Foto: Ilustracija

 

I drugi ugledni komentator penzionisani pukovnik Mihail Timošenko misli da sada Ukrajinci mogu da napadnu samo Herson. Ako Ukrajinci izgube tu bitku otvara se prostor da ruska vojska krene na Nikolajev, a zatim i na Odesu.

Od linije fronta do Hersona je 60 kilometara. Da se probije ruska odbrane potrebno je da Ukrajina ima "udarnu pesnicu" snage jedne divizije. Ali, glavni problem Ukrajinaca je što nemaju podršku iz vazduha.

- Da ukrajinska vojska jednog dana namerava da napadne na Herson dokaz je da se u tom pravcu dovozi artiljerija, američke haubice M-777 kao i reaktivni višecevni bacači "hajmers". Priprema se i preostala ukrajinska avijacija - kaže Timošenko.

Nije slučajno što su Ukrajinci "hajmersima" gađali mostove na Dnjepru. Oni su pokušali da spreče ruske snage da dovoze vojnu tehniku.

Ukrajinska propaganda tvrdi kako će da angažuje u napadu na Herson 200.000 vojnika, ali pukovnik Timošenko smatra da je ta brojka nerealna.

- Poljaci su dali Ukrajini više od 200 tenkova, ali u stepi su oni laka meta za avijaciju i protivtenkovske rakete - kaže Timošenko.

Ruska vojska će na granicama Hersonske oblasti dočekati ukrajinsku vojsku takvom artiljerijskom vatrom da će biti vrlo teško da bilo ko prođe ka gradu Hersonu, pa oba vojna analitičara prognoziraju da će se preostali gradovi u Donbasu osloboditi do zime, a zatim bi ruske jedinice krenule kroz stepu do obala Dnjepra.

Ruski komandiri koji se nalaze u Ukrajini kažu da je Kijev rasporedio najviše "hajmarsa" na frontu kod Harkova, a zatim kod Hersona, pa se s pravom može reći da se tamo i mogu očekivati napadi ukrajinskih jedinica. U rejonu Dnjepropetrovska i Krivog Roga Ukrajinci su dovezli oko 200 tenkova koje su dobili od Poljske, kao i oko 50 oklopnih transportera M113.

Za kontranapad su Ukrajinci formirali štab koji se nalazi kod Dnjepropetrovska. Tamo je rezervni korpus koji ima šest brigada među kojima su desantne jedinice, zatim mehanizovane i pešadija koje su prebacili sa granice prema Belorusiji.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading