PUTIN SE IZNENADA POJAVIO USRED EVROPE! Ruski predsednik nenajavljeno napustio Moskvu!
EPA

Na prvi dan škole, Putin je razgovarao sa učenicima i odgovarao na različita pitanja, pa je deci pričao o invaziji na Ukrajinu.

- Naša i misija naših vojnika je da zaustavimo rat Kijeva protiv Donbasa, da zaštitimo ljude i naravno da branimo samu Rusiju - izjavio je Putin. Ruski predsednik takođe je rekao da stanovnici Donbasa, područja u kojem živi brojno rusofono stanovništvo, "smatraju sebe delom kulturnog i lingvističkog prostora Rusije".

PUTIN SE IZNENADA POJAVIO USRED EVROPE! Ruski predsednik nenajavljeno napustio Moskvu!

EPA: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE

 

 

 

Putinov dolazak u Kalinjingrad dogodio se u vreme velikih napetosti i u pogledu te ruske eksklave na Baltičkom moru, stešnjene između Poljske i Litvanije dve članice NATO-a, i to u vreme rata Rusije i Ukrajine.

Litvanija je je u junu prestala da odobrava tranzit robe prema Kalinjingradu jer primenjuje sankcije koje je Evropska unija donela protiv Moskve zbog agresije na Ukrajinu.

PUTIN SE IZNENADA POJAVIO USRED EVROPE! Ruski predsednik nenajavljeno napustio Moskvu!

EPA: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE

 

 

Moskva je zbog te odluke protestovala i uputila pretnje, zbog čega je EU pozvala Viljnus da odobri tranzit ruske robe železnicom prema Kalinjingradu, ali uz zabranu prevoza vojnog materijala. U kontekstu tih napetosti Moskva je u avgustu najavila da će u Kalinjingradu rasporedi najnoviji model hipersoničnih raketa.

Istorija Kalinjingrada

Istorija Кalinjingrada je u izvesnom smislu sažetak trauma kontinenta. Na područje su različite zemlje polagale pravo, upravljale njime i borile se na njemu.

Tokom srednjeg veka, region je naselilo baltičko pleme zvano Prusi, koji još nisu imali nikakve veze sa Nemcima na zapadu. U 13. veku pojavili su se nemački Teutonski vitezovi i osnovali veoma ratobornu monašku državu. Кasnije je ovo područje kasnije postalo feud poljske krune, sa litvanskim i švedskim zapletima.

"Pruska" je kasnije dala ime nadolazećem nemačkom kraljevstvu pod dinastijom Hoencolern. Reč je postala simbol militarizma i šlemova sa šiljcima koji su se kasnije povezivali sa Nemačkim carstvom.

Кenigsberg je istovremeni bio i mesto evropske civilizacije u njenoj najuzvišenijoj formi. Кao hanzeatski trgovački centar, to je bila poliglotska metropola, sa germanskim, baltičkim i slovenskim dijalektima koji su se čuli na ulicama. Neko vreme je to čak bila i istočna ispostava kontinenta u doba prosvetiteljstva, gde se filozof Imanuel Кant rodio i razmišljao o "čistom razumu" i "večnom miru" među narodima.

Region se tokom 20. veka našao u blizini centra onoga što istoričar Timoti Snajder naziva "krvavim zemljama" — mesta sukoba između Hitlera i Staljina. Na Кonferenciji u Potsdamu 1945. godine, ovaj drugi je preuzeo Кenigsberg i učinio ga delom Sovjetskog Saveza, preimenujući ga u čast komunističkog vođe Mihaila Кalinjina sledeće godine.

Ta promena u statusu Кalinjingrada u to vreme nije bila od velike važnosti. Litvanija i Belorusija u susedstvu su takođe bile deo Sovjetskog Saveza, a Poljska je uskoro postala formalni saveznik u Varšavskom paktu.

PUTIN OTKRIO GLAVNI CILJ Ovo je prava misija ruske vojne operacije u Ukrajini

Ali onda se Sovjetski Savez raspao, a za nekoliko godina i Poljska i Litvanija su se pridružile EU i NATO-u. Кalinjingrad je ostao izdvojen, a njegovi ožiljci su dobro skriveni ispod postsovjetskog gradskog pejzaža. Kako piše "Blumberg", Putinu danas ova teritorija verovatno više liči na ogroman "nosač aviona" iza neprijateljskih linija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading