mačka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jedna članica grupe "Izgubljeni i nađeni ljubimci u Beogradu" na Facebook-u je objavila fotografiju mačke koju je pronašla u blizini svoje zgrade. Na prvi pogled, mačka deluje pomalo zapušteno, ali ljubiteljima mačaka nije promakla šara na njenom krznu.

Ova mačka, po imenu "pobegulja", verovatno pripada malobrojnim kornjačevinim mačkama. To su potomci zanimljive genetske mutacije koja daje mramornu šaru na njihovom krznu, sličnu onoj koju imaju kornjače na svojim oklopima.

Iako nije rasa u užem smislu, ove mačke imaju jedinstveno krzno koje podseća na šare kornjača.

Njihovo krzno može biti u nijansama koje se slivaju ili podsećaju na "mrljaste" zakrpe. Većina ovih maca su ženke, a po pričama iz prošlosti, smatra se da donose veliku sreću svojim vlasnicima.

Ponekad se ove mačke ukrštaju s tabi macama, što dovodi do stvaranja "torbi" - mačaka s šarom "prugaste kornjačevine". Ove mačke imaju šareno prugasto krzno s mnogo varijacija.

Posebno zanimljive su šare na licu pronađene mačke, koje deluju kao da su podelile glavu na dve različito obojene polovine, podsećajući na retke mačke himere.

U Beogradu je primećen trend porasta broja izgubljenih kućnih ljubimaca, uključujući i rasne pse i mačke. Međutim, maca "pobegulja" je izuzetak jer se retko dešava da rasne mačke nestaju ili budu izbačene iz domova, s obzirom na to da su manje sklone napuštanju prostora ili krađe.

Iako je ova maca privremeno smeštena kod dobrotvorke koja joj je pružila utočište i hranu, nadaju se da će se uskoro pojaviti njen vlasnik.

Žena koja ju je pronašla veruje da se mačka najverovatnije uplašila nečega i popela na drvo, a sada čeka da se vlasnik javi kako bi se maca vratila svom domu.

(telegraf.rs)

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading